Pomazánka z vajec a avokáda

Tato pomazánka se určitě bude hodit na Velikonoce. Až vám chlapi domů přinesou vykoledovaná vajíčka uvařená natvrdo, tak je vítaný každý tip, co s nimi ;)

Vajíčkovou pomazánku umí připravit asi každý. Tahle je jiná díky přidanému avokádu, je jemnější a zelená. Bude vypadat a chutnat výborně nejen na chlebu, ale i na krekrech. Můžete s ní připravit super stylové jarní jednohubky. Určitě ji zkuste!

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství nenasycených mastných kyselin. POZOR - avokádo obsahuje persin, který je silně jedovatý zejména pro papoušky, nebo kanárky.




Suroviny:
  • 1 zralé avokádo
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 ks jarní cibulky
  • Šťáva z půlky citronu
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • špetka chilli nebo směsi koření Energie od Sonnentoru

Postup:
Avokádo rozřízneme napůl, vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu lžící. Vejce oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme, zelenou část si necháme stranou na dozdobení. Pažitku nakrájíme na jemno.
Do mixéru dáme avokádo, vejce, bílou část cibulky, zakysanou smetanu, hořčici, citrónovou šťávu a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, jemně vmícháme část pažitky a část cibulové natě.
Mažeme na slané krekry, chléb či jiné pečivo, dozdobíme zbylou pažitkou a zelenou částí jarní cibulky a špetkou chilli nebo směsi Energie.




Dobrou chuť!

Komentáře

  1. U nás doma se rodinka nejvíce těší na první neděli v měsíci, protože to se u nás vaří buřtguláš. Nevěřili byste mi to možná, ale i po těch 30 letech si jej můj manžílek rád dá a vůbec nebrblá. Člověk by nevěřil, že něco tak banálního jako gulášek bude někomu to desetiletí vařit. Asi jsem fakt dobrá.

    OdpovědětVymazat
  2. Vejce snídám pravidelně obden už spoustu let a je to hlavně díky návykům z dospívání, kdy jsme s kamarády chodili do posilovny a byl to společně s tvarohem nejlepší a nejlevnější zdroj bílkovin pro růst svalů :-) Dnes už je to mnohem těžší koupit vejce z dobrého chovu, ale je to možné přes různé internetové obchody, kde je dokonce možné využít slevových kuponů.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý recept určitě ho vyzkouším máme s manželem moc rádi avokádo a také ráda vždy vyzkouším nějaký nový zdravý recept. Snažíme se stravovat zdravě, ale někdy si taky zahřešíme a zajdeme si na pořádný hamburger. Pro naše zdraví ještě užíváme doplňky stravy z guarany, která nám doplňuje energii a podporuje naši imunitu.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý recept! Děkuji za něj :-). Hledala jsem nějaký recept na dobrou pomazánku, kterou bych si mohla namazat na poctivý domácí chléb :-). Nedávno jsem ho doma vyzkoušela poprvé a od té doby už nechci jíst jiný chleba, než ten domácí. Chválil mi ho i manžel a řekl, že v životě lepší chleba nejedl. Recept mám od kamarádky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky