Kokosovo-rýžové muffiny


Lahodné a jemné bezlepkové muffiny, které jsou díky brusinkám výbornou variantou sladkého dezertu s ovocem zejména v chladnějším období. To jaro letos pořád ne a ne přijít, že?
Včera měly úspěch na Bezlepkovém dni otevřených dveří Thermomix, kterého jsem se účastnila jako lektor. Dají se připravit i vegansky jako ostatně skoro každý dezert, jen nahradíte vejce banánem nebo tofu.
Pokud chcete, aby těsto bylo hezky jemné nebo pokud vám vadí drsnější struktura kokosu, na jemno rozmixujte strouhaný kokos.
Brusinka je ideální potravinou na podporu močového měchýře a při léčbě močových cest, které čistí a vyplavuje z nich bakterie a škodlivé látky. Brusinky můžete konzumovat čerstvé, sušené, ve formě džusu (ideálně nepřislazovaného) nebo čaje z plodů nebo listů brusinky.

Suroviny na 15-16 kusů:
Těsto:
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 a 1/2 hrnku rýžové mouky
  • ½ hrnku kokosového cukru (nebo třtinového)
  • 1 zralý banán
  • 2 vejce z volného chovu (nebo další 1 zralý banán)
  • 3 lžíce kokosového oleje (nebo jiného tuku – oleje, másla)
  • 1 hrnek rýžového mléka
  • 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 1 lžička jedlé sody (nebo přidejte lžičku kypřícího prášku)
  • 1 hrnek strouhaného kokosu (nebo jakékoli jiné namleté oříšky)
  • ½ lžičky skořice
  • Špetka vanilky (nemusí být)

 Do těsta:
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 1-2 lžíce chia semínek
  • Jablečný mošt nebo 100% džus, cca 2 dcl

Postup:
Sušené brusinky  společně s chia semínky namočíme alespoň na půl hodiny v jablečném moštu nebo džusu. Budou krásně šťavnaté.
Banány, vejce, rýžové mléko a kokosový olej rozmixujeme.
Kokos smícháme s kokosovým cukrem, moukou, práškem z vinného kamene, sodou, vanilkou a skořicí. Poté vsypeme do tekutých surovin.
Brusinky s chia semínky scedíme přes jemný cedníček. Několik brusinek si necháme stranou na ozdobení muffinů. Zbytek vmícháme do těsta.
Pomocí lžíce plníme těstem do ¾ muffinové košíčky, kterými jste vyložili plech na muffiny. Ozdobíme brusinkami a strouhaným kokosem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě celkem 30 minut. 15minut na 180 stupňů a dalších 15 minut na 165 stupňů.

Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Tak od té doby, co manžel zajistil na chalupě zbrusu novou komínovou soustavu, na kterou se můžeme úplně bezpečně spolehnout během spousty dalších let, tak právě o víkendech moc ráda peču :-) Kokosovo rýžové muffiny jsem ještě nezkoušela, ale fotografie v článku vypadají opravdu skvěle, takže se do toho hned během státního svátku pustím!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento recept na kokosovo-rýžové muffiny budu muset vyzkoušet, a hlavně se mi líbí jejich složení, jelikož já si kupuji zdravé potraviny pro těhotné. Několik let si objednávám na jednom e-shopu zdravé potraviny, jako je kokosová mouka, kokosový cukr, rýžová mouka, chia semínka, dýňová semínka atd. Snažím se tedy žít zdravým životním stylem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky