Veganská zelňačka s tempehem

Zima je období polévkové. Já tedy polévky zbožňuji. Hlavně ty, ve kterých stojí lžíce! Zeleninové, krémové, ale i masové vývary. Pro mně je polévka plnohodnotným jídlem, pokud tedy dodržíte to, že obsahuje také bílkoviny. Takže buď maso, luštěninu nebo třeba jako v tomto případě tempeh. Je to sice výrobek ze sóji, ale díky dlouhé fermentaci jde o ten zdravý. Zvlášť když si koupíte tempeh v bio kvalitě. Jelikož jde o polévku veganskou, používám na dochucení Hatcho Miso pastu, což je další produkt vzniklý velmi dlouhou fermentací sojových bobů. No a kysané zelí, to je prostě fermentační bomba!

Suroviny:
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 1 lžíce koření sladká paprika
  • 1 lžíce Hatcho miso pasty
  • Sklenička rostlinné smetany (pokud nejste vegani, použijte zakysanou smetanu)
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
  • Sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření
  • Petrželová nebo celerová nať
  • 1 balení uzeného tempehu
Postup:
Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě zvlášť. Někdy se totiž stane, že díky kysanému zelí se brambory v polévce nechtějí uvařit do měkka. 
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Přidáme kmín, bobkový list, 3 kuličky nového koření a na závěr lžičku sladké papriky. Pozor, aby se paprika nespálila - zhořkla by. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme kysané zelí, které můžeme předem lehce překrájet. Vaříme asi 15 minut.
Mezitím si tempeh nakrájíme na kostičky a na pánvičce orestujeme na zahřátém oleji. Vyndáme na papírovou utěrku a necháme okapat přebytečný tuk.
Do polévky přidáme smeranu, krátce povaříme, vložíme brambory a hrnec odstavíme z plotny.
V misce rozmícháme lžíci Hatcho Miso pasty s vodou a vlijeme do polévky, která se už nevaří. To proto, abychom zachovali maximum enzymů Misa.
Dochutíme solí, pepřem, dáme do talířů a posypeme kostičkami tempehu. 

TIP:
Pokud by nějaký masožravý jedinec ohrnoval nos nad tempehem, nahraďte ho kvalitní klobásou. 

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Zelnačku s tempehem jsem ještě nezkoušel. Jelikož si občas maso dám, sám se nepovažuji za vegana, tak si ji dělám s domácí klobásou. Ale určitě vyzkouším. Vlastně mě to nikdy nenapadlo, že by to šlo. Ale to mám takhle u spousty věcí. Třeba donedávna jsem nevěděl, že zelený ječmen se dá pít i jinak než jako šťáva, než jsem objevil smoothie se zeleným ječmenem, které je naprosto geniální! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky