Silken tofu čokoládový krém

Znáte silken neboli hedvábné tofu? Většina vegetariánů a veganů asi ano. Pro ostatní krátké vysvětlení - jedná se o tofu velice jemné konzistence (možná by se dalo přirovnat k mozzarelle), které se většinou prodává v tetrapackové krabičce  v oddělené asijských specialit nebo ve speciálních asijských obchodech, kde si je přímo dělají, takže ho většinou máchají v nějakém kyblíku. Tohle tofu je naprosto úžasnou výchozí surovinou na veganské krémy, dipy a pomazánky, případně jako pojivo pro veganská těsta. Já ho dávám třeba do veganské verze kynuté vánočky.
Je velice "light". Ve 100 g je 7 g bílkovin, 2 g sacharidů a 3 g tuků. Energie jen 62 kcal.
Možná namítnete, že je drahé. Ano, není nejlevnější, ale na druhou stranu - pokud jste vegan, asi těžko vymyslíte něco, co by vám připomínalo termix z dětství :) Je to volba každého z nás. Já jsem všežravec a po termixu nesmutním, takže si raději dám doma vyrobenou čokoládovou pěnu, hezky z domácích vajec. Tohle je prostě alternativa pro ty, kteří živočišné produkty z jakéhokoliv důvodu nechtějí konzumovat, tak ji respektujme.



Suroviny:

  • 1 balení Silken tofu )cca 350 g)
  • 100 g kvalitní čokolády min. 70% - vegani dají pozor na složení
  • Datlový nebo javorový sirup dle chuti
  • Špetka chilli, koňak – pro vylepšení dospělákům
Na ozdobu:
  • Rostlinná šlehačka
  • Ovoce dle sezóny – maliny, ostružiny, jahody, borůvky, případně mimo sezónu mražené a následně rozvařené ovoce, nebo višně naložené v alkoholu

Postup:

Tabulku čokolády rozpustíme ve vodní lázni nebo na mírném plameni na sporáku, přidáme špetku chilli. Do mixéru dáme Silken tofu (bez nálevu), přidáme 2 lžíce (nebo víc) sirupu, rozpuštěnou čokoládu, můžeme přidat i kapku kvalitního koňaku. Pečlivě rozmixujeme.

Podávejte buď s čerstvým sezónním ovocem nebo rozmraženým a následně rozvařeným ovocem- Já mám nejraději višně naložené v alkoholu. Přidat můžeme klasickou nebo rostlinnou šlehačku – rýžovou, kokosovou, sójovou a přizdobit datlovým sirupem, čokoládou, prostě jak je libo.




Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky