Pohankové karbanátky
Je libo karboše nebo burgery bez masa? U nás jsou favority tyhle. Vznikly ze zbytků, jako spousta výborných jídel. Prostě mi kdysi zbyl uvařený květák a pohanka. Zeleninové placičky jsou vždycky sázka na jistotu, ale je potřeba je dobře ochutit.
Výborné jsou jako hlavní chod třeba s bramborami nebo kaší, ale moc fajn jsou i na svačinu po studenu v chlebu nebo housce jako burger, nebo jako součást zeleninové misky.
Dělám je ve vegan i nevegan verzi podle toho, jestli čekám na návštěvu dceru. Prostě jako pojivo místo vajíčka použiji Hrašku, lněné nebo chia semínka, případně jemně nastrouhané tofu. Pokud je obalíte v kukuřičné strouhance, budou i bezlepkové.
A kdyby se vám nechtělo dělat s karbanátky na pánvičce, můžete je v pohodě péct v troubě nebo ze směsi udělat šišku a upéct jako sekanou.
Suroviny:
Výborné jsou jako hlavní chod třeba s bramborami nebo kaší, ale moc fajn jsou i na svačinu po studenu v chlebu nebo housce jako burger, nebo jako součást zeleninové misky.
Dělám je ve vegan i nevegan verzi podle toho, jestli čekám na návštěvu dceru. Prostě jako pojivo místo vajíčka použiji Hrašku, lněné nebo chia semínka, případně jemně nastrouhané tofu. Pokud je obalíte v kukuřičné strouhance, budou i bezlepkové.
A kdyby se vám nechtělo dělat s karbanátky na pánvičce, můžete je v pohodě péct v troubě nebo ze směsi udělat šišku a upéct jako sekanou.
Suroviny:
- 2 hrnky pohankových krup
- řepkový olej
- 3/4 litru domácí zeleninového vývaru nebo vody s kostkou bio bujonu Würzel
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného medvědího česneku)
- koření - kmín, hořčičné semínko, Dobrá nálada od Sonnentoru
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1-2 hrnky květákových růžiček
- 1 mrkev
- 1 menší pórek
- 1 hrst řasy Arame
- čerstvé bylinky - petrželka nebo pažitka
- 1 lžíce lněného semínka a 1 lžička chia semínka rozmixovaná ve 3 lžících teplé vody (nebo 1-2 vejce, nastrouhané tofu apod.)
- 3 lžíce směsi Hraška
- 2 hrsti ovesných nebo pohankových vloček (nemusí být)
- sůl, pepř
- Kukuřičná strouhanka na obalení
Postup:
Cibuli, česnek nakrájíme. Pohanku propláchneme. Květák rozdělíme na
menší kousky.
Na řepkovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme koření
– kmín, Dobrou náladu, hořčičné semínko. Přisypeme propláchnutou pohanku a opět
orestujeme. Zalijeme horkou vodou s kostkou Würzelu nebo zeleninovým vývarem.
Vaříme cca 5 minut, pak necháme asi 10-15 minut dojít pod pokličkou.
Květák rozdělíme na menší kousky a uvaříme doměkka s mořskou řasou
Arame.
Mezitím si mrkev nastrouháme na struhadle najemno. Pórek nakrájíme.
K vychladlé pohance přidáme rozmačkaný květák, nastrouhanou mrkev,
nakrájený pórek nebo jinou zeleninu, lžičku hořčice, čerstvé bylinky, vločky, rozmixovaná lněná a chia semínka s vodou (nebo vejce, klidně dejte
obojí). Dochutíme solí a pepřem. Zahustíme Hraškou.
Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné
strouhance. Ty pak z obou stran osmažíme na pánvi nebo lívanečníku. Případně upečeme v troubě.
Komentáře
Okomentovat