Pohankové karbanátky

Je libo karboše nebo burgery bez masa? U nás jsou favority tyhle. Vznikly ze zbytků, jako spousta výborných jídel. Prostě mi kdysi zbyl uvařený květák a pohanka. Zeleninové placičky jsou vždycky sázka na jistotu, ale je potřeba je dobře ochutit.
Výborné jsou jako hlavní chod třeba s bramborami nebo kaší, ale moc fajn jsou i na svačinu po studenu v chlebu nebo housce jako burger, nebo jako součást zeleninové misky.
Dělám je ve vegan i nevegan verzi podle toho, jestli čekám na návštěvu dceru. Prostě jako pojivo místo vajíčka použiji Hrašku, lněné nebo chia semínka, případně jemně nastrouhané tofu. Pokud je obalíte v kukuřičné strouhance, budou i bezlepkové.
A kdyby se vám nechtělo dělat s karbanátky na pánvičce, můžete je v pohodě péct v troubě nebo ze směsi udělat šišku a upéct jako sekanou.

Suroviny:

  • 2 hrnky pohankových krup 
  • řepkový olej
  • 3/4 litru domácí zeleninového vývaru nebo vody s kostkou bio bujonu Würzel
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného medvědího česneku)
  • koření - kmín, hořčičné semínko, Dobrá nálada od Sonnentoru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1-2 hrnky květákových růžiček
  • 1 mrkev
  • 1 menší pórek
  • 1 hrst řasy Arame
  • čerstvé bylinky - petrželka nebo pažitka
  • 1 lžíce lněného semínka a 1 lžička chia semínka rozmixovaná ve 3 lžících teplé vody (nebo 1-2 vejce, nastrouhané tofu apod.)
  • 3 lžíce směsi Hraška 
  • 2 hrsti ovesných nebo pohankových vloček (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • Kukuřičná strouhanka na obalení

Postup:
Cibuli, česnek nakrájíme. Pohanku propláchneme. Květák rozdělíme na menší kousky.
Na řepkovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme koření – kmín, Dobrou náladu, hořčičné semínko. Přisypeme propláchnutou pohanku a opět orestujeme. Zalijeme horkou vodou s kostkou Würzelu nebo zeleninovým vývarem. Vaříme cca 5 minut, pak necháme asi 10-15 minut dojít pod pokličkou. 
Květák rozdělíme na menší kousky a uvaříme doměkka s mořskou řasou Arame.
Mezitím si mrkev nastrouháme na struhadle najemno. Pórek nakrájíme.
K vychladlé pohance přidáme rozmačkaný květák, nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek nebo jinou zeleninu, lžičku hořčice, čerstvé bylinky, vločky, rozmixovaná lněná a chia semínka s vodou (nebo vejce, klidně dejte obojí). Dochutíme solí a pepřem. Zahustíme Hraškou.
Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme v kukuřičné strouhance. Ty pak z obou stran osmažíme na pánvi nebo lívanečníku. Případně upečeme v troubě.






Komentáře

Oblíbené příspěvky