Dýňová polévka

Podzimní a zimní klasika! No řekněte, kdo ji nevaří?
My ji doma děláme v několika obměnách, ale nejoblíbenější je asi tahle doplněná červenou čočkou a zázvorem. Ale i dýňovka v pikantní verzi s chilli a fazolemi není k zahození. 


Suroviny:

  • 1 dýně Hokaido
  • 1 červená nebo jakákoli cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • "palec" zázvoru
  • 2-3 hrsti červené čočky
  • ghí nebo olej
  • šalvěj
  • voda a bio bujon nebo domácí zeleninový vývar
  • smetana nebo kokosové mléko na zjemnění
  • sůl, pepř
  • dýňový olej, gomasio a krutony na dozdobení na talíři


Postup:
Dýni omyjeme a odřízneme případné nedokonalosti. Loupat ji určitě nemusíme, stačí rozkrojit, vydlabat dužinu a zbytek nakrájet na kostičky. Nakrájíme cibuli, česnek, oloupeme zázvor (nekrájíme, necháme celý) a propláchneme čočku.
Na ghí nebo oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni, čočku a česnek, přisypeme hrstičku šalvěje. Dobře orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud není dýně měkká, cca 15-20 minut.
Následně vyjmeme zázvor, kousek odkrojíme a dáme zpět do polévky. Je to pro jistotu, někdy bývá zázvor dost pálivý, tak abychom si polévku nezkazili příliš velkým kouskem zázvoru. Zvlášť, pokud budou polévku jíst i děti. Dobře rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem.



Na talíři doplníme několika kapkami dýňového oleje, který s polévkou udělá opravdové divy, dýňovým gomasiem (pražená dýňová semínka), případně krutonky z pečiva.

Tohle je pikantní verze dýňové polévky s chilli a fazolemi, 
recept na ni najdete v tištěné kuchařce Výživou ke změně.

Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky