Dýňová polévka
Podzimní a zimní klasika! No řekněte, kdo ji nevaří?
My ji doma děláme v několika obměnách, ale nejoblíbenější je asi tahle doplněná červenou čočkou a zázvorem. Ale i dýňovka v pikantní verzi s chilli a fazolemi není k zahození.
Suroviny:
Postup:
Dýni omyjeme a odřízneme případné nedokonalosti. Loupat ji určitě nemusíme, stačí rozkrojit, vydlabat dužinu a zbytek nakrájet na kostičky. Nakrájíme cibuli, česnek, oloupeme zázvor (nekrájíme, necháme celý) a propláchneme čočku.
Na ghí nebo oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni, čočku a česnek, přisypeme hrstičku šalvěje. Dobře orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud není dýně měkká, cca 15-20 minut.
Následně vyjmeme zázvor, kousek odkrojíme a dáme zpět do polévky. Je to pro jistotu, někdy bývá zázvor dost pálivý, tak abychom si polévku nezkazili příliš velkým kouskem zázvoru. Zvlášť, pokud budou polévku jíst i děti. Dobře rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem.
Na talíři doplníme několika kapkami dýňového oleje, který s polévkou udělá opravdové divy, dýňovým gomasiem (pražená dýňová semínka), případně krutonky z pečiva.
My ji doma děláme v několika obměnách, ale nejoblíbenější je asi tahle doplněná červenou čočkou a zázvorem. Ale i dýňovka v pikantní verzi s chilli a fazolemi není k zahození.
Suroviny:
- 1 dýně Hokaido
- 1 červená nebo jakákoli cibule
- 1-2 stroužky česneku
- "palec" zázvoru
- 2-3 hrsti červené čočky
- ghí nebo olej
- šalvěj
- voda a bio bujon nebo domácí zeleninový vývar
- smetana nebo kokosové mléko na zjemnění
- sůl, pepř
- dýňový olej, gomasio a krutony na dozdobení na talíři
Postup:
Dýni omyjeme a odřízneme případné nedokonalosti. Loupat ji určitě nemusíme, stačí rozkrojit, vydlabat dužinu a zbytek nakrájet na kostičky. Nakrájíme cibuli, česnek, oloupeme zázvor (nekrájíme, necháme celý) a propláchneme čočku.
Na ghí nebo oleji orestujeme cibulku, přidáme dýni, čočku a česnek, přisypeme hrstičku šalvěje. Dobře orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud není dýně měkká, cca 15-20 minut.
Následně vyjmeme zázvor, kousek odkrojíme a dáme zpět do polévky. Je to pro jistotu, někdy bývá zázvor dost pálivý, tak abychom si polévku nezkazili příliš velkým kouskem zázvoru. Zvlášť, pokud budou polévku jíst i děti. Dobře rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem.
Na talíři doplníme několika kapkami dýňového oleje, který s polévkou udělá opravdové divy, dýňovým gomasiem (pražená dýňová semínka), případně krutonky z pečiva.
Tohle je pikantní verze dýňové polévky s chilli a fazolemi,
recept na ni najdete v tištěné kuchařce Výživou ke změně.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat