Kakaovo-oříškové sušenky

Tyto sušenky vznikly jako reakce na požadavek z redakce magazínu Polopatě. Zadání znělo: " Vánoční pečivo, které se dá připravit s předstihem a vydrží do Štědrého dne". Nejdřív mě samozřejmě napadly perníčky, ale já opravdu nesnáším jejich zdobení :) Takže raději sušenky se spoustou klasického koření, které se díky jejich uložení ve vzduchotěsné krabici bude mít šanci pořádně rozvonět! A místo zdobení polevou pohodová práce s razítky ;) 
Sušenky můžete samozřejmě připravit ve více variantách, pokud použijete různé druhy oříšků, vynecháte kakao a nahradíte ho třeba vanilkou. Fantazii se v tomto případě mezi rozhodně meze nekladou!

Suroviny na 2 velké plechy:

  •   150 g hladké bio pšeničné mouky
  •   100 g celozrnné bio pšeničné mouky
  •  50 g mletých pražených lískových oříšků
  •  130 g povoleného másla
  •  150 g třtinového nebo kokosového cukru
  •  2 lžíce javorového sirupu
  •  1-2 lžíce kakaa
  •  1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  •   3 lžíce mléka
  •  1 lžička skořice, 1 lžička pomerančové kůry
  •  po 1/2 lžičky – mletého kardamonu, mletého zázvoru, mletého muškátového oříšku
  •  špetka mletého růžového pepře a špetka soli


Postup:
Všechny suroviny vložíme do mixéru nebo robota a vypracujte hladké těsto, které nechce zabalené do folie odpočívat v lednici několik hodin, případně přes noc. Klidně můžeme těsto nechat v lednici i několik dní a sušenky připravovat postupně tehdy, když budeme mít čas.

Těsto vyndejte z lednice, nechte chvíli povolit. Vyválejte plát vysoký cca 8 mm. Můžete použít potravinovou fólii, aby se s těstem lépe pracovalo a nelepilo se. Jeden kus folie dejte dospodu a jeden nahoru na těsto, až pak vyválejte válečkem.

Vykrajujte tvary dle fantazie, nebo použijte vzorovaný váleček či razítka. Mně se osvědčila razítka s vykrajovátkem od Tescomy. Razítka jsem nejdřív lehce pomoučila v rýžové mouce, která nelepí. Embosovaný váleček mě upřímně dováděl k šílenství :)

Přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 8-10 minut dle velikosti. Nechte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě.




Dobrou chuť!




Komentáře

Oblíbené příspěvky