Kakaovo-oříškové sušenky
Tyto sušenky vznikly jako reakce na požadavek z redakce magazínu Polopatě. Zadání znělo: " Vánoční pečivo, které se dá připravit s předstihem a vydrží do Štědrého dne". Nejdřív mě samozřejmě napadly perníčky, ale já opravdu nesnáším jejich zdobení :) Takže raději sušenky se spoustou klasického koření, které se díky jejich uložení ve vzduchotěsné krabici bude mít šanci pořádně rozvonět! A místo zdobení polevou pohodová práce s razítky ;)
Sušenky můžete samozřejmě připravit ve více variantách, pokud použijete různé druhy oříšků, vynecháte kakao a nahradíte ho třeba vanilkou. Fantazii se v tomto případě mezi rozhodně meze nekladou!
Suroviny na 2 velké plechy:
- 100 g celozrnné bio pšeničné mouky
- 50 g mletých pražených lískových oříšků
- 130 g povoleného másla
- 150 g třtinového nebo kokosového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1-2 lžíce kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička skořice, 1 lžička pomerančové kůry
- po 1/2 lžičky – mletého kardamonu, mletého zázvoru, mletého muškátového oříšku
- špetka mletého růžového pepře a špetka soli
Postup:
Všechny suroviny vložíme do mixéru nebo robota a vypracujte hladké těsto, které nechce
zabalené do folie odpočívat v lednici několik hodin, případně přes noc. Klidně můžeme těsto nechat v lednici i několik dní a sušenky připravovat postupně tehdy, když budeme mít čas.
Těsto
vyndejte z lednice, nechte chvíli povolit. Vyválejte plát vysoký cca 8 mm. Můžete
použít potravinovou fólii, aby se s těstem lépe pracovalo a nelepilo se. Jeden kus folie dejte dospodu a jeden nahoru na těsto, až pak vyválejte válečkem.
Vykrajujte tvary dle fantazie, nebo použijte vzorovaný váleček či razítka. Mně se osvědčila razítka s vykrajovátkem od Tescomy. Razítka jsem nejdřív lehce pomoučila v rýžové mouce, která nelepí. Embosovaný váleček mě upřímně dováděl k šílenství :)
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat