Houbová paštika

Přiznávám bez mučení, že paštiky jakéhokoli typu miluji! I ty masové.... Ano, jako všežravec to můžu říct na rovinu :) Ale u těch kupovaných je někdy lepší nečíst složení. A když ho přečtu, tak je většinou vrátím do regálu. Proto si raději paštiku udělám doma sama. Vím, co do ní dám. 
Nejrychlejší je ale v každém případě paštika vegetariánská, v tomto případě houbová. Můžete na ni použít jakékoli houby - žampiony (lépe ty tmavší) nebo portobelo, hlívu, které ideálně zkombinujete a dotuníte pravými hříbky. Letošní dlouhé babí léto bylo na houby bohaté a i my jsme díky jednomu výletu na Vysočinu zásobeni sušenými praváčky věru dostatečně. 
Houbová paštika byla focená pro časopis Vitae, kam přispívám už dlouho články o výživě a recepty. Kapičku mně při jeho přípravě na poslední chvíli vypekl náš místní Lidl, protože v něm nebyla ani stopa po žampionech. Koupila jsem tedy Hlívu ústřičnou a hle! Paštika super!


Suroviny:
  • 300 g hub – žampiony, hlíva ústřičná, hříbky (i sušené a předem namočené), nebo kombinace
  • 50 g másla
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • Špetka rozmarýnu, tymiánu nebo majoránky
  • 1 lžička bio polévkového koření, např. Würzl
  • 1 malý panák portského vína
  • Sůl, černý pepř
  • Bagetka k servírování

Postup:
Houby nakrájíme na menší kousky. Pokud použijeme i sušené hříbky, předem je namočíme.
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a koření. Přidáme houby a restujeme. Posypeme polévkovým kořením a vlijeme portské víno. Alkohol necháme odpařit a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
Ze směsi odstraníme bobkový list a kuličky nového koření a krátce rozmixujeme. Struktura by neměla být úplně hladká.
Dáme vychladit do lednice.
Podáváme jako předkrm na plátku bagety nebo ještě lépe na krajíčku domácího kváskového chleba :)




Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky