Houbová paštika
Nejrychlejší je ale v každém případě paštika vegetariánská, v tomto případě houbová. Můžete na ni použít jakékoli houby - žampiony (lépe ty tmavší) nebo portobelo, hlívu, které ideálně zkombinujete a dotuníte pravými hříbky. Letošní dlouhé babí léto bylo na houby bohaté a i my jsme díky jednomu výletu na Vysočinu zásobeni sušenými praváčky věru dostatečně.
Houbová paštika byla focená pro časopis Vitae, kam přispívám už dlouho články o výživě a recepty. Kapičku mně při jeho přípravě na poslední chvíli vypekl náš místní Lidl, protože v něm nebyla ani stopa po žampionech. Koupila jsem tedy Hlívu ústřičnou a hle! Paštika super!
Suroviny:
- 300 g hub – žampiony, hlíva ústřičná, hříbky (i sušené a předem namočené), nebo kombinace
- 50 g másla
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička sušeného medvědího česneku
- ½ lžičky mletého kmínu
- Špetka rozmarýnu, tymiánu nebo majoránky
- 1 lžička bio polévkového koření, např. Würzl
- 1 malý panák portského vína
- Sůl, černý pepř
- Bagetka k servírování
Postup:
Houby nakrájíme na menší kousky. Pokud použijeme i
sušené hříbky, předem je namočíme.
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a
koření. Přidáme houby a restujeme. Posypeme polévkovým kořením a vlijeme
portské víno. Alkohol necháme odpařit a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
Ze směsi odstraníme bobkový list a kuličky nového koření a krátce
rozmixujeme. Struktura by neměla být úplně hladká.
Dáme vychladit do lednice.
Podáváme jako předkrm na plátku bagety nebo ještě lépe na krajíčku domácího kváskového chleba :)
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat