Vločkové lívance s jablkem
Nepatřím rozhodně k těm, kteří snídají nasladko. Ale vím, že spousta lidí si bez sladké snídaně nedovede představit pohodové ráno. Zvlášť o víkendu, kdy je čas si snídani v klidu připravit i vychutnat.
Tyto lívance jsou takové podzimně-zimní, díky chuti skořice a jablka mi prostě evokují chladnější počasí. Ale určitě je můžete připravit kdykoliv v průběhu roku a doplnit sezónním ovocem, zakysanou smetanou nebo jogurtem, medem, javorovým sirupem, oříšky. Je to na vás, obsahu vaší lednice a hlavně na vaší fantazii.
Pokud použijete vločky bezlepkové - ať už bezlepkové ovesné nebo třeba rýžové, vytvoříte snídani i pro ty, kteří nemohou lepek. Pokud nahradíte kravského mléko rostlinnou náhražkou, budou bezlaktózové. Vejce můžete nahradit směle banánem a máte veganskou záležitost.
Jen se nebát a zkoušet!
Suroviny:
Tyto lívance jsou takové podzimně-zimní, díky chuti skořice a jablka mi prostě evokují chladnější počasí. Ale určitě je můžete připravit kdykoliv v průběhu roku a doplnit sezónním ovocem, zakysanou smetanou nebo jogurtem, medem, javorovým sirupem, oříšky. Je to na vás, obsahu vaší lednice a hlavně na vaší fantazii.
Pokud použijete vločky bezlepkové - ať už bezlepkové ovesné nebo třeba rýžové, vytvoříte snídani i pro ty, kteří nemohou lepek. Pokud nahradíte kravského mléko rostlinnou náhražkou, budou bezlaktózové. Vejce můžete nahradit směle banánem a máte veganskou záležitost.
Jen se nebát a zkoušet!
Suroviny:
- 100 g vloček - ovesných, rýžových, pohankových nebo jiných
- 100 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 2 menší vejce z domácího chovu nebo 1 banán
- 1 jablko
- 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů nebo jedlé sody
- špetka skořice dle chuti
- špetka soli
- kokosový olej, ghí nebo řepkový olej na smažení
Na dozdobení/dochucení:
- jogurt, skyr, zakysaná smetana nebo tvaroh
- sezónní ovoce, případně rozvar
- oříšky dle chuti
- med, javorový nebo jiný sirup
Postup:
Všechny uvedené suroviny rozmixujeme na hladké těsto o něco hustější než palačinkové.
Na lívanečníku smažíme na oleji nebo ghí z obou stran.
Pokud chcete lívance doplnit rozvarem, což je hlavně v chladnějším období moc fajn, nakrájejte si ovoce (ideálně 1 druh - švestky, hrušky, jablka) na menší kostičky, orestujte je na trošce másla, přidejte skořici, javorový sirup nebo med, rum nebo jiný alkohol a krátce poduste.
Dochutíme, dozdobíme a jíme :)
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat