Pohankové placky s cibuládou

Ač to tak na blogu nevypadá, kdo mě zná, ten ví, že na sladké moc nejsem. Peču spíše pro ostatní. Ale různé salátky, pomazánky, dipy naslano - to je jiná! 
Pohankové placky můžete najít i v tištěné kuchařce Výživou ke změně a často je děláme i na bezlepkových kurzech vaření. Je to velmi vděčná a jednoduchá příloha. V tomto receptu jsou v hlavní roli spolu s úžasnou cibuládou, neboli cibulovou marmeládou. Můžete k nim samozřejmě přidat kousek pečeného masa, tempehu nebo třeba pečenou dýni. A nalít si tu sklenku červeného, která vám zbude při přípravě cibulády, samozřejmě ;)

Suroviny na 13-15 placiček:
  • 150 g hladké pohankové mouky (nejlepší je od Šmajstrly)
  • 400 ml vody
  • 1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene
  • Sůl
  • Navíc možno přidat: sezam, lněné semínko, koření a bylinky dle chuti, u mně vyhrává sušený medvědí česnek
Suroviny na cibuládu 2-3 skleničky podle velikosti:
  • 1 kg červené cibule
  • 100 ml olivového oleje
  • 500 ml červeného vína
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 3 lžíce aceto balzamico
  • Černý pepř
  • Brusinky
  • Tymián nebo chilli pro pikantní verzi


Postup - pohankové placičky:
Smícháním surovin vyrobíme těstíčko (hustota jako řidší těsto na palačinky). Smažíme na nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje či ghí z obou stran. Doporučuji smažit při nižší teplotě a hodně pozvolna, než otočíte, počkejte, dokud se placička sama neodlepí ode dna.

Postup – cibuláda:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
V hlubší pánvi min. 15 minut zvolna restujeme cibuli na olivovém oleji a mícháme, aby se nepřichytila. Pak postupně po troškách přiléváme červené víno, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou za občasného promíchání nejméně hodinu.
Vmícháme med nebo sirup a aceto balzamico. Můžeme přidat i tymián a brusinky. Vaříme ještě 20-30 minut a častěji mícháme, aby se tekutina odpařila.
Ještě teplé dáme do dobře vymytých skleniček a uzavřeme. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.


Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Abych pravdu řekla, tak palačinky takto naslano jsem ještě nikdy nezkoušela. Doma palačinky většinou dělám nasladko. Nicméně toto nevypadá vůbec špatně. Super je, že i ten recept nevypadá nijak náročně, myslím si, že něco takového bych mohla zvládnout i já. Asi tedy brzy vyzkouším. Díky mockrát za tip. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky