Pohankové placky s cibuládou
Ač to tak na blogu nevypadá, kdo mě zná, ten ví, že na sladké moc nejsem. Peču spíše pro ostatní. Ale různé salátky, pomazánky, dipy naslano - to je jiná!
Pohankové placky můžete najít i v tištěné kuchařce Výživou ke změně a často je děláme i na bezlepkových kurzech vaření. Je to velmi vděčná a jednoduchá příloha. V tomto receptu jsou v hlavní roli spolu s úžasnou cibuládou, neboli cibulovou marmeládou. Můžete k nim samozřejmě přidat kousek pečeného masa, tempehu nebo třeba pečenou dýni. A nalít si tu sklenku červeného, která vám zbude při přípravě cibulády, samozřejmě ;)
Suroviny na 13-15 placiček:
Postup – cibuláda:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
V hlubší pánvi min. 15 minut zvolna restujeme cibuli na olivovém oleji a mícháme, aby se nepřichytila. Pak postupně po troškách přiléváme červené víno, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou za občasného promíchání nejméně hodinu.
Vmícháme med nebo sirup a aceto balzamico. Můžeme přidat i tymián a brusinky. Vaříme ještě 20-30 minut a častěji mícháme, aby se tekutina odpařila.
Ještě teplé dáme do dobře vymytých skleniček a uzavřeme. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
Pohankové placky můžete najít i v tištěné kuchařce Výživou ke změně a často je děláme i na bezlepkových kurzech vaření. Je to velmi vděčná a jednoduchá příloha. V tomto receptu jsou v hlavní roli spolu s úžasnou cibuládou, neboli cibulovou marmeládou. Můžete k nim samozřejmě přidat kousek pečeného masa, tempehu nebo třeba pečenou dýni. A nalít si tu sklenku červeného, která vám zbude při přípravě cibulády, samozřejmě ;)
Suroviny na 13-15 placiček:
- 150 g hladké pohankové mouky (nejlepší je od Šmajstrly)
- 400 ml vody
- 1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene
- Sůl
- Navíc možno přidat: sezam, lněné semínko, koření a bylinky dle chuti, u mně vyhrává sušený medvědí česnek
Suroviny na cibuládu 2-3 skleničky podle velikosti:
- 1 kg červené cibule
- 100 ml olivového oleje
- 500 ml červeného vína
- 1 lžička soli
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 3 lžíce aceto balzamico
- Černý pepř
- Brusinky
- Tymián nebo chilli pro pikantní verzi
Postup - pohankové placičky:
Smícháním surovin vyrobíme těstíčko (hustota jako řidší těsto na palačinky). Smažíme na nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje či ghí z obou stran. Doporučuji smažit při nižší teplotě a hodně pozvolna, než otočíte, počkejte, dokud se placička sama neodlepí ode dna.
Smícháním surovin vyrobíme těstíčko (hustota jako řidší těsto na palačinky). Smažíme na nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje či ghí z obou stran. Doporučuji smažit při nižší teplotě a hodně pozvolna, než otočíte, počkejte, dokud se placička sama neodlepí ode dna.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
V hlubší pánvi min. 15 minut zvolna restujeme cibuli na olivovém oleji a mícháme, aby se nepřichytila. Pak postupně po troškách přiléváme červené víno, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou za občasného promíchání nejméně hodinu.
Vmícháme med nebo sirup a aceto balzamico. Můžeme přidat i tymián a brusinky. Vaříme ještě 20-30 minut a častěji mícháme, aby se tekutina odpařila.
Ještě teplé dáme do dobře vymytých skleniček a uzavřeme. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
Dobrou chuť!
Abych pravdu řekla, tak palačinky takto naslano jsem ještě nikdy nezkoušela. Doma palačinky většinou dělám nasladko. Nicméně toto nevypadá vůbec špatně. Super je, že i ten recept nevypadá nijak náročně, myslím si, že něco takového bych mohla zvládnout i já. Asi tedy brzy vyzkouším. Díky mockrát za tip. :)
OdpovědětVymazat