Pečený kadeřávek s vejci a sýrem

Jak jste na tom s kadeřávkem? Kapusta kadeřavá je úžasná listová zelenina, která v naší nadmořské výšce přežije na zahradě i zimu. Navíc je ukrutně zdravá! Je to neskutečný vitamínový a minerálový koktejl, obsahuje  draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, flavonoidy, lutein (který v něm zůstane i po uvaření), vitamíny skupiny B, vitamín A a C, E.
Listy mají poněkud tužší konzistenci, takže je potřeba je chvíli povařit či jinak tepelně zpracovat, aby byly poživatelné (, pokud se tedy nerozhodnete jej odšťavnit). Můžete ho podávat jako přílohu, přidat do polévek, nebo z něj udělat součást lehkého oběda, jako v tomto případě já u včerejšího oběda.
Mladší dítě odjelo se starším na výlet, takže jsme si s manželem udělali tenhle vege dospělácký oběd. 

Suroviny na 2 porce:
  • 1 velká nebo 2 střední brambory
  • 5 větších listů kadeřávku (prostě tolik, kolik sníte nebo kolik se vám vejde do pekáčku)
  • 3-4 vejce z domácího chovu (opět - prostě tolik, kolik sníte)
  • 100 g kozího sýra čerstvého nebo zrajícího
  • 1 polévková lžíce sušených rajčat v oleji
  • 5 lžic olivového oleje
  • Sůl, černý pepř
  • Špetka kmínu
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička sušeného medvědího česneku
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit na cca 5 minut do osolené vody se špetkou kmínu. Trouby vyhřejeme na 190 stupňů.

Listy kadeřávku odtrhneme od tvrdého stonku a natrháme na malé kousky. Opláchneme, osušíme, dáme do mísy s 3 lžícemi olivového oleje a důkladně promícháme. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.


Dno pekáče vymažeme 5 lžícemi olivového oleje. Brambory slijeme a dáme do pekáče. Přidáme kadeřávek, promícháme. Poklademe kolečky sýra, vklepneme vejce, která rovněž osolíme a opepříme. Nakrájená sušená rajčata vložíme na sýr. Posypeme medvědím česnekem a dáme do trouby. Pečeme 10-15 minut podle toho, jestli chceme vejce spíše naměkko nebo natvrdo.

Dobrou chuť!


Komentáře

  1. No, musím uznat, že tohle nevypadá vůbec špatně. Já teda dlouho nic zapékaného nezkoušela a kadeřávek teda už vůbec ne. Vlastně si ani nepamatuju kdy jsem ho měla naposled. Říkám si ale, že asi třeba příští týden zkusím vytáhnout pekáč do trouby a vyzkouším to. Vypadá to vážně chutně, díky za recept. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No to byste nevěřili kolik stojí také kvalitníkuchyňské nože. Myslela jsem si že to je docela levná věc, ale ona to je v reálu opravdu drahá záležitost. A to jsem si myslela že si udělám určitou radost a koupím si něco, z čeho budu mít fakt radost.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky