Mrkvová polévka s čočkou

Jedna z nejoblíbenějších polévek mého syna. Ideální pro toto chladné období. Červená čočka je super luštěnina, která díky odstraněné slupce zaručeně nenadýmá. V polévce zajistí dostatečný obsah bílkovin, takže ji můžete považovat i za vydatný a plnohodnotný oběd. Mrkev je doporučována díky obsahu betakarotenu (provitamínu A), což je antioxidant, který pomáhá zlepšovat zrak, pleť, vlasy, nehty, ale také zlepšuje hojení a imunitu. Zázvor působí příznivě na trávení, zvyšuje produkci žluče, rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání, je silně desinfekční a protizánětlivý a hezky zahřeje.
Přípravu polévky budeme příští týden natáčet i pro magazín Polopatě, takže ji v únoru uvidíte i v televizi na ČT1 :) 

Suroviny:
  • 3 lžíce řepkového oleje nebo ghí
  • 1 větší cibule nebo 2 šalotky
  • 4-5 větších mrkví - 2 hrnky
  • ¾ hrnku červené čočky (loupané, půlené)
  • Kousek kořene zázvoru velikosti palce nebo sušený zázvor
  • ½ hrnku kokosové smetany (nebo rýžové či klasické)
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody s kostkou Würzlu
  • ½ lžičky kurkumy
  • Šafrán (pokud nemáte, nevadí)
  • Směs koření a květů Strážný anděl nebo Sluneční polibek (pikantnější) od Sonnentor
  • Sůl, pepř
 Na dozdobení:
  • Čerstvá nať koriandru (nebo petrželka)
  • Pár kapek dýňového oleje
  • Pražená dýňová nebo jiná semínka, tzv. Gomasio nebo krutony z pečiva

Postup:
Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Čočku propláchneme vodou.
Na oleji nebo ghí orestujeme cibuli, přidáme koření, mrkev, kousek oloupaného zázvoru, čočku a restujeme. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme bio bujón. Vaříme cca 15 minut.
Z polévky vyjmeme zázvor, aby jeho výrazná chuť nepřebila chuť polévky. Zpět vrátíme jen jeho kousek. Přidáme smetanu a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, pokud se nám zdá polévka málo zázvorově pikantní, přidáme ještě kousek uvařeného zázvoru nebo použijeme sušený zázvor. Dozdobíme koriandrem nebo petrželovou natí.
Podáváme zakápnuté dáňovým olejem a se semínky - Gomasiem, případně s krutony z pečiva. 

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Určitě vyzkouším, díky za recept. Vypadá to vážně překrásně. Já například dřív moc luštěniny nemusela, ale postupně jsem se k nim tak nějak projedla. Začalo to fazolemi a teď objevuji různé druhy čočky. Super je, že snad skoro všechny druhy se dají sehnat od Araxu. Právě v naší samošce je takový Arax zdravý koutek, kde mají asi 6 druhů čočky. O ostatních luštěninách ani nemluvím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky