Ovesná kaše s chia semínky
Snídáte rádi nasladko? Pokud ano, tak v zimním období přijde určitě vhod ovesná kaše. Je to jednoduchost sama! Stačí večer namočit ovesné vločky - upřednostňuji ty jemné a ideálně bezlepkové v mléce nebo jeho rostlinné náhražce. Vločky nemusí být jen ovesné, klidně použijte jakékoliv jiné. Přidat můžete kromě chia i lněná nebo sezamová semínka. No a ráno stačí ohřát a doplnit ovocem, oříšky, ořechovým máslem, dalšími semínky, přisladit medem, sirupem, prostě užít si to po svém.
A když uděláte kaše moc, můžete z ní udělat sušenky. Ale to zas příště.
Suroviny na 4 porce:
A když uděláte kaše moc, můžete z ní udělat sušenky. Ale to zas příště.
Suroviny na 4 porce:
- 2 hrnky rostlinného mléka (nebo klasického)
- 1 hrnek jemných ovesných vloček (celiaci pro jistotu zvolí zaručeně Gluten free nebo rýžové)
- 1-2 lžíce chia semínek
- 2 hrsti sušené kustovnice čínské (lze vynechat, pokud použijete ve finále čerstvé ovoce)
- Špetka soli
- 1 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 1 lžička Čepičky z květů od Sonnentoru
- ½ lžičky mleté skořice (dle chuti)
- 2 lžíce sezamu, sekaných mandlí, oříšky dle chuti
- Sladidlo - med, javorový nebo agáve sirup
Postup:
S přípravou
je ideální začít večer předem, kdy si do malého hrnce nasypeme ovesné vločky,
chia semínka, sušenou kustovnici a zalijeme mlékem. Takto necháme
v lednici fermentovat do rána.
Ráno přidáme směs koření
Čepička z květů, skořici a špetku soli. Necháme lehce provařit, vmícháme
kokosový olej nebo máslo a poté hrnec odstavíme.
Snídaně je základ dne. Takže díky za tip na super ovesné kaše. Co jsem se začal hýbat, tak jsem zjistil, že pokud se dobře nasnídám, tak nejdou kila nahoru. Naopak při omezení snídaně jsem postupně přibíral (na tuku, ne na svalové hmotě). V exponované době k tomu přidám ještě doplňky stravy. U nás teď třeba řádí chřipka, takže to doplňuji tabletami na podporu imunity, abych se neodstavil z práce. ;-)
OdpovědětVymazat