Slané muffiny s dýní a fetou
Slané muffiny s dýní a fetou najdete v kuchařce Výživou ke změně. Jde o svačinu, snídani nebo večeři, hodí se jak pro děti do školy, tak pro dospělé jako chuťovka k vínu, třeba když přijde návštěva. Můžete je připravit ve spoustě variant a fantazii se meze nekladou. Prostě jde o další jídlo ve stylu "co dům dal". A když dá dýni a vy už nevíte, co s ní, protože polévka už byla, pečená dýně taky, tak zbývající kousek můžete nakrájet na kostičky a doplnit jí muffiny. Sýr i další zeleninu můžete obměňovat do nekonečna. A vždycky to bude dobré!
Suroviny:
Suroviny:
- 2 hrnky bezlepkové mouky (mám vyzkoušenou směs Doves Farm nebo kombinaci 1 hrnek pohankové a 1 hrnek rýžové mouky)
- 1½ hrnku dýně Hokaido
- 1 hrnek Fety nebo balkánského sýra
- 1 hrnek listového špenátu
- 2 šalotky nebo 1 červená cibule
- 1 hrnek rostlinného nebo klasického mléka
- 3 vejce z domácího chovu
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce dýňového oleje
- 1-2 lžíce řepkového oleje
- 4 lžičky prášku do pečiva
- ½ hrnku dýňových semínek
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- Můžeme použít také směsi koření od Sonnentor - Dobrá nálada, Provensálské nebo Farmářské koření, medvědí česnek nebo čerstvé bylinky
Postup:
Nakrájíme cibuli. Dýni omyjeme
a nakrájíme na malé kostičky. Hokaido nemusíme loupat.
Dýni s cibulí dáme do
pekáčku, posypeme kořenící směsí dle volby od Sonnentoru a medvědím česnekem,
zakapeme řepkovým olejem, promícháme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200
stupňů na cca 15 minut, do změknutí. Po upečení necháme vychladnout. 1/3
upečené dýně dáme stranou.
Mezitím omyjeme a nakrájíme
listový špenát. Sýr nakrájíme na kostičky stejně velké jako kostičky dýně. Opět
dáme ½ sýra stranou na dozdobení muffinů. Dýňová semínka nasekáme na menší
kousky.
Do mísy dáme vejce, mléko,
přidáme hořčici, dýňový olej, koření, čerstvé bylinky, lehce osolíme, opepříme
a prošleháme. Vsypeme mouku s kypřícím práškem, promícháme. Opatrně
vmícháme 2/3 dýně, 2/3 fety, dýňová semínka a špenát. Pro intenzivnější sýrovou
chuť můžeme vmíchat 2 lžíce nastrouhaného parmazánu.
Směs plníme do papírových košíčků na pečení, kterými jsme
vyložili plech na muffiny. Dozdobíme odloženými kostičkami dýně a sýra - dobře
vmáčkneme. Pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení můžete potřít
olejem, aby byly lesklejší.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat