Slané muffiny s dýní a fetou

Slané muffiny s dýní a fetou najdete v kuchařce Výživou ke změně. Jde o svačinu, snídani nebo večeři, hodí se jak pro děti do školy, tak pro dospělé jako chuťovka k vínu, třeba když přijde návštěva. Můžete je připravit ve spoustě variant a fantazii se meze nekladou. Prostě jde o další jídlo ve stylu "co dům dal". A když dá dýni a vy už nevíte, co s ní, protože polévka už byla, pečená dýně taky, tak zbývající kousek můžete nakrájet na kostičky a doplnit jí muffiny. Sýr i další zeleninu můžete obměňovat do nekonečna. A vždycky to bude dobré!

Suroviny:

  • 2 hrnky bezlepkové mouky (mám vyzkoušenou směs Doves Farm nebo kombinaci 1 hrnek pohankové a 1 hrnek rýžové mouky)
  • 1½ hrnku dýně Hokaido
  • 1 hrnek Fety nebo balkánského sýra
  • 1 hrnek listového špenátu
  • 2 šalotky nebo 1 červená cibule
  • 1 hrnek rostlinného nebo klasického mléka
  • 3 vejce z domácího chovu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 1-2 lžíce řepkového oleje
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • ½ hrnku dýňových semínek
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • Můžeme použít také směsi koření od Sonnentor - Dobrá nálada, Provensálské nebo Farmářské koření, medvědí česnek nebo čerstvé bylinky
Postup:

Nakrájíme cibuli. Dýni omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Hokaido nemusíme loupat.

Dýni s cibulí dáme do pekáčku, posypeme kořenící směsí dle volby od Sonnentoru a medvědím česnekem, zakapeme řepkovým olejem, promícháme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 15 minut, do změknutí. Po upečení necháme vychladnout. 1/3 upečené dýně dáme stranou.
Mezitím omyjeme a nakrájíme listový špenát. Sýr nakrájíme na kostičky stejně velké jako kostičky dýně. Opět dáme ½ sýra stranou na dozdobení muffinů. Dýňová semínka nasekáme na menší kousky.
Do mísy dáme vejce, mléko, přidáme hořčici, dýňový olej, koření, čerstvé bylinky, lehce osolíme, opepříme a prošleháme. Vsypeme mouku s kypřícím práškem, promícháme. Opatrně vmícháme 2/3 dýně, 2/3 fety, dýňová semínka a špenát. Pro intenzivnější sýrovou chuť můžeme vmíchat 2 lžíce nastrouhaného parmazánu.
Směs plníme do papírových košíčků na pečení, kterými jsme vyložili plech na muffiny. Dozdobíme odloženými kostičkami dýně a sýra - dobře vmáčkneme. Pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Ke konci pečení můžete potřít olejem, aby byly lesklejší.

Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky