Matcha lívance s banánem

Další lívance na zakázku - pro natáčení reportáže Polopatě. Přiznávám, že jsem ze startu měla problém s tím, abych kvalitní zelený čaj Matcha použila jinak, než na přípravu nápoje. Klasického čaje nebo latté. Přece jen zdraví prospěšné látky obsažené v tomto čaji teploty nad 70 stupňů Celsia příliš nemilují. Jenže na druhou stranu - matchu buď milujete nebo nesnášíte. A znám spoustu lidí, kteří řeknou, že chutná odporně - zdravím Danielu! Takže zase není špatný nápad schovat její typickou žabincovou chuť do nějakého jídla.
Takže jsem na to šla tak, že jsem lívance připravila s banánem a jogurtem, které je osladí a zjemní, a okamžitě do nich zapíchla kuchařský teploměr. A hle! Teplota uvnitř ani nedosáhla těch 70 stupňů! Takže jupí, přece jen to není až taková pitomost :)
Matcha čaj je plný antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny. Údajně obsahuje i látky způsobující zpomalení stárnutí, aktivující metabolismus a má detoxikační účinky. 
Když jsem se pídila po tom, proč je tento čaj tak zelený a proč tak intenzivně voní (zase by někdo mohl říct, že spíše smrdí po žabinci), tak jsem se dočetla, že matcha je vlastně produkt z čajovníků rostoucích pouze a jedině na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní speciální technikou, který zabrání až z 90% přístupu slunečního světla. Rostlina je tedy téměř ve tmě a kompenzuje jeho nedostatek intenzivní produkcí chlorofylu. Lístky jsou tenčí, chutnější a zachovávají si více nutričních látek. (Čerpáno z www.matchatea.cz)
Rozdíl v přípravě oproti ostatním zeleným čajům je v tom, že se jeho lístky pouze neluhují ve vodě a nevyhodí jako u jiných zelených čajů. Sušená dužina nejmladších lístků čajovníku se rozemele na jemný prášek. Při výrobě matcha nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady, ani konzervační látky. Při přípravě se pak prášek důkladně vyšlehá s horkou vodou a konzumuje přímo.

Suroviny na 2 porce = 8 kusů lívanečků:
  • 3 polévkové lžíce bezlepkových ovesných vloček (cca 30 g)
  • ½ banánu
  • 1 vejce z domácího chovu
  • 1 polévková lžíce jogurtu (cca 30 g)
  • ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů nebo sody
  • ½ lžičky Matcha čajového prášku (cca 2 g)
  • Špetka soli
  • Kokosový olej na smažení
Na dochucení a dozdobení:
  • Jogurt
  • 1/2 banánu na kolečka
  • Mleté oříšky, tady pistácie a kešu
  • Javorový sirup

Postup:
Nejprve najemno rozmixujeme ovesné vločky, pak přidáme všechny ostatní suroviny a rozmixujeme na velmi jemné těstíčko. Na lívanečníku na rozehřátém oleji smažíme z obou stran. Podáváme dozdobené a dochucené dle fantazie.

Dobrou chuť!



Komentáře

  1. To je šílené jak se dnes roztrhl pytel s tím že si lidé stále někde shání mate yerba, nemám pravdu? Já jsem si totiž dříve myslela že to je jen takový módní výstřelek ale tím jak se najednou všude na internetu tohle prodává a lidé to poptávají, tak jde asi o dobrou věc.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky