Mrkvánky s povidly

První adventní neděle! Taky máte pocit, že čas letí jako splašený? Za pár dní mě čeká velká akci v jedné bance, kam chystám vánoční ochutnávku pro 80 zaměstnanců a budu celý den "přednášet", nebo spíš pohodově povídat a stravování, o tom, jak funguje náš mozek ve vztahu k jídlu, kde mají základ zapeklitosti našich stravovacích návyků a jak s tím pracovat. A hlavně - jak si v klidu a bez stresu užít Vánoce s tradičními horami jídla tak, abychom nevstupovali do Nového roku s nesmyslnými předsevzetími, která stejně nedodržíme :)
Takže mě teď čeká pár dní opravdu nonstop v kuchyni a u trouby. Normálně to s pečením cukroví pro rodinu nepřeháním, protože si na klasické cukroví až tak úplně nepotrpíme. Spíš si dáme raw kuličky, sušené ovoce plněné kvalitní čokoládou, lanýžky a tak. Ale letos budu zkoušet různé zdravější alternativy klasiky.
První na řadě jsou tyhle mrkvánky. Mně naprosto vyhovují, protože nejsou moc sladké - v těstě je sladká jen mrkev, jsou plněné švestkovými povidly a jediný hřích je cukr na obalení. Tam můžete zvolit mletý kokosový, třtinový, nebo holt bílý moučkový. 


Suroviny:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku z vinného kamene
  • 125 g másla
  • 125 g mrkve 
  • špetka vanilky, tj. vanilkových zrníček (nemusí být)
  • švestková povidla dle potřeby
  • kapka rumu do povidel
  • moučkový nebo jemně rozemletý - rozmixovaný kokosový nebo třtinový cukr na obalení
Postup:
Máslo necháme povolit. Mrkev na jemno nastrouháme, nebo rozmixujeme, případně oboje - nejdřív nastrouháme na struhadle a pak ještě šoupneme do mixéru nebo vezmeme jemně tyčovkou. Čím jemnější konzistence, tím lépe.
Mouku s práškem do pečiva, máslo, mrkev a vanilku zpracujeme do hladkého těsta. To necháme 30 minut (nebo klidně déle) vychladit v lednici.
Mezitím si připravíme povidla, do kterým kápneme dle chuti rum a hezky je rozmícháme.
Vyválíme tenké těsto, cca 3 mm a kulatým vykrajovátkem nebo rádélkem (to jsem teď objevila v Orionu - rádélko, které vykrajuje kolečka). Velikost je na vás, já dělala dost malinké o průměru 4 cm, ale klidně můžete udělat mrkvánky větší. 


Každé kolečko naplníme povidly, přeložíme a okraje pomocí dezertní vidličky "slepíme" či přimáčkneme. Prostě vidličkou po obvodu vtlačíme vroubky do okrajů.



Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
Do mísy nasypeme cukr dle naší volby a ještě teplé mrkvánky v něm obalíme.
  
Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky