Celerová polévka s cizrnou
Zima je tu a tak přicházejí víc než kdy jindy na pořad dne polévky. Máte rádi celer? Je to klasika a to hodně opomíjená. Jasně, bulvový celer patří pod svíčkovou, do vývaru, do bramborového salátu, někdo ho obaluje a smaží jako řízek. Řapík je na tom kapku lépe, je takový modernější. Je fajn v salátech, ale i v lehkých letních polévkách a neobejdou se bez něj boloňské špagety.
Tak zkusme oba celery šoupnout do polévky :)
Tento recept je z mé bezlepkové kuchařky Výživou ke změně, která je stále ještě v prodeji. Nenápadně tak inspiruji k vánočnímu dárku pro ty, co rádi vaří.
Suroviny:
Tak zkusme oba celery šoupnout do polévky :)
Tento recept je z mé bezlepkové kuchařky Výživou ke změně, která je stále ještě v prodeji. Nenápadně tak inspiruji k vánočnímu dárku pro ty, co rádi vaří.
- 1 bulvový celer
- 2 kořeny petržele
- 3 brambory
- 2 šalotky nebo jiné cibule
- 2 stroužky česneku nebo sušený medvědí česnek
- 3 lžíce řepkového oleje, másla nebo ghí
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl, pepř, kmín
- koření Dobrá nálada od Sonnentoru
- 2 dcl rostlinná nebo klasická smetana
- 1 plechovka cizrny nebo 3 hrsti předem uvařené cizrny
- 1 stonek řapíkatého celeru
- petrželová nať na ozdobu
Postup:
Celer, petržel a brambory nakrájíme na malé
kostičky, cibuli a česnek také nakrájíme.
Do hrnce dáme ghí nebo olej, orestujeme cibulku,
česnek a koření. Přidáme bulvový celer a petržel, orestujeme. Zalijeme
zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme brambory, vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.
Polévku v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem dohladka,
vlijeme smetanu, vložíme nakrájený řapíkatý celer a cizrnu a ještě krátce
povaříme.
Podáváme posypané petrželkou.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat