Celerová polévka s cizrnou

Zima je tu a tak přicházejí víc než kdy jindy na pořad dne polévky. Máte rádi celer? Je to klasika a to hodně opomíjená. Jasně, bulvový celer patří pod svíčkovou, do vývaru, do bramborového salátu, někdo ho obaluje a smaží jako řízek. Řapík je na tom kapku lépe, je takový modernější. Je fajn v salátech, ale i v lehkých letních polévkách a neobejdou se bez něj boloňské špagety.
Tak zkusme oba celery šoupnout do polévky :)
Tento recept je z mé bezlepkové kuchařky Výživou ke změně, která je stále ještě v prodeji. Nenápadně tak inspiruji k vánočnímu dárku pro ty, co rádi vaří.


Suroviny:

  • 1 bulvový celer
  • 2 kořeny petržele
  • 3 brambory
  • 2 šalotky nebo jiné cibule
  • 2 stroužky česneku nebo sušený medvědí česnek
  • 3 lžíce řepkového oleje, másla nebo ghí
  • 1 litr zeleninového vývaru 
  • sůl, pepř, kmín
  • koření Dobrá nálada od Sonnentoru
  • 2 dcl rostlinná nebo klasická smetana
  • 1 plechovka cizrny nebo 3 hrsti předem uvařené cizrny
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • petrželová nať na ozdobu

Postup:

Celer, petržel a brambory nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek také nakrájíme.
Do hrnce dáme ghí nebo olej, orestujeme cibulku, česnek a koření. Přidáme bulvový celer a petržel, orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme brambory, vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny. 
Polévku v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vlijeme smetanu, vložíme nakrájený řapíkatý celer a cizrnu a ještě krátce povaříme.
Podáváme posypané petrželkou.


Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky