Krevety, jak je máme nejraději
Krevety s manželem milujeme! Máte je taky rádi?
Pokud seženete kvalitní krevety, máte vlastně vyhráno. A čím jednodušší a rychlejší úprava, tím lépe. Stačí hodit očištěné krevety na pánvičku s olivovým olejem, česnekem, rajčátky nebo jinou zeleninou, zakápnout bílým vínem, citronovou šťávou a zasypat bylinkami. Pro mne je to ideální letní jídlo, ale s kamarády jsme poslední roky zavedli zvyk dávat si je na večeři na Silvestra. S domácí bagetkou (ideálně kváskovou) a dobrým šampaňským!
Krevety obsahují úplné minimum sacharidů, tuků, ale dostatek bílkovin a mají také velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jsou zdrojem selenu, železa, vápníku, jódu, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku, Omega 3 mastných kyselin, stejně jako vitamínu A, vitamínu E, B6 a dokonce i vitamínu B12.
Takže hurá na ně a pohodové přípravy na Silvestra! My už krevety koupili ;)
Suroviny:
Pokud seženete kvalitní krevety, máte vlastně vyhráno. A čím jednodušší a rychlejší úprava, tím lépe. Stačí hodit očištěné krevety na pánvičku s olivovým olejem, česnekem, rajčátky nebo jinou zeleninou, zakápnout bílým vínem, citronovou šťávou a zasypat bylinkami. Pro mne je to ideální letní jídlo, ale s kamarády jsme poslední roky zavedli zvyk dávat si je na večeři na Silvestra. S domácí bagetkou (ideálně kváskovou) a dobrým šampaňským!
Krevety obsahují úplné minimum sacharidů, tuků, ale dostatek bílkovin a mají také velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jsou zdrojem selenu, železa, vápníku, jódu, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku, Omega 3 mastných kyselin, stejně jako vitamínu A, vitamínu E, B6 a dokonce i vitamínu B12.
Takže hurá na ně a pohodové přípravy na Silvestra! My už krevety koupili ;)
Suroviny:
- kvalitní krevety (kolik, to nechám na vás a hladu - u nás je to tak 6-8 velkých krevet na hlavu, pokud jde o hlavní chod)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (komu nedělá klasický česnek dobře, nahradí sušeným medvědím)
- 200 g cherry rajčátek
- 1 chilli paprička nebo sušené chilli (lze vynechat, pokud nemáte rádi pikantní)
- další zelenina dle sezóny a chuti - cuketa jakékoli barvy, paprika, špenát, hrášek...
- 2 dcl suchého bílého vína (i s růžovým je to fajn)
- šťáva z půlky většího citronu
- sůl, pepř na dochucení
- pořádné 2 hrsti nasekané petrželové natě
Silvestrovská verze letní verze
Postup:
Krevety očistíme - pokud jste jako my už nekoupili krevety, které jsou bez střívka a hlavičky a mají už jen krunýřek, který sloupneme - je nutné odstranit střívko, případně hlavičku a krunýř.
Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme chilli a nasekaný česnek a krevety, orestujeme. Následně vhodíme cherry rajčátka překrojená napůl. Můžete přidat i další nakrájenou zeleninu, hlavně v létě je to moc fajn. Krátce orestujeme. Zalijeme vínem, alkohol necháme chvíli odpařit. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zasypeme petrželkou.
Ihned podáváme, ideálně s čerstvou bagetou či chlebem a vychlazeným vínem.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat