Krevety, jak je máme nejraději

Krevety s manželem milujeme! Máte je taky rádi?

Pokud seženete kvalitní krevety, máte vlastně vyhráno. A čím jednodušší a rychlejší úprava, tím lépe. Stačí hodit očištěné krevety na pánvičku s olivovým olejem, česnekem, rajčátky nebo jinou zeleninou, zakápnout bílým vínem, citronovou šťávou a zasypat bylinkami. Pro mne je to ideální letní jídlo, ale s kamarády jsme poslední roky zavedli zvyk dávat si je na večeři na Silvestra. S domácí bagetkou (ideálně kváskovou) a dobrým šampaňským!

Krevety obsahují úplné minimum sacharidů, tuků, ale dostatek bílkovin a mají také velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jsou zdrojem selenu, železa, vápníku, jódu,  fosforu, zinku, hořčíku a draslíku, Omega 3 mastných kyselin, stejně jako vitamínu A, vitamínu E, B6 a dokonce i vitamínu B12.

Takže hurá na ně a pohodové přípravy na Silvestra! My už krevety koupili ;)

Suroviny:
  • kvalitní krevety (kolik, to nechám na vás a hladu - u nás je to tak 6-8 velkých krevet na hlavu, pokud jde o hlavní chod)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (komu nedělá klasický česnek dobře, nahradí sušeným medvědím)
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 chilli paprička nebo sušené chilli (lze vynechat, pokud nemáte rádi pikantní)
  • další zelenina dle sezóny a chuti - cuketa jakékoli barvy, paprika, špenát, hrášek...
  • 2 dcl suchého bílého vína (i s růžovým je to fajn)
  • šťáva z půlky většího citronu
  • sůl, pepř na dochucení
  • pořádné 2 hrsti nasekané petrželové natě
                                     Silvestrovská verze                                             letní verze

Postup:
Krevety očistíme - pokud jste jako my už nekoupili krevety, které jsou bez střívka a hlavičky a mají už jen krunýřek, který sloupneme - je nutné odstranit střívko, případně hlavičku a krunýř.
Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme chilli a nasekaný česnek a krevety, orestujeme. Následně vhodíme cherry rajčátka překrojená napůl. Můžete přidat i další nakrájenou zeleninu, hlavně v létě je to moc fajn. Krátce orestujeme. Zalijeme vínem, alkohol necháme chvíli odpařit. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zasypeme petrželkou.
Ihned podáváme, ideálně s čerstvou bagetou či chlebem a vychlazeným vínem.

 Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky