Pohodové Vánoce všem!

Štědrý den, moji milí! Blázníte, šílíte, vaříte, nevíte, co dřív? Doufám, že ne.
Nemůžu říct, že ležím u televize, ale snažím se užít si vánoční atmosféru. I když třeba i u sporáku. Jenže já to tam mám prostě ráda!
Co jíte na Štědrý den?  Postíte se? Co máte k obědu? A k večeři?
Jsem rozená Moravačka, tedy ze severní Moravy, ne z té krásné ovíněné, bohužel. Na oběd jsme mívali vždycky buď trochu hrachové polévky, která se bude podávat i večer, nebo trochu den předem připraveného bramborového salátu. Takže český zvyk jíst o vánocích vinnou klobásu mě víc než překvapil. A i když v Praze bydlím už 16 let, ještě jsem ho nepraktikovala. Letos to bude poprvé.
K večeři u nás zase dnes v premiéře nebude vůbec ryba. Bohužel. Ale protože je u nás babička, která ryby nejí vůbec, a dcera-vegan, tak rybu prostě vynecháme. Nechci zase v kuchyni strávit půl dne, abych připravovala tři různá jídla. Takže bude hlíva ústřičná obalená v Hrašce s brambory a bio kuřecí řízky se salátem.
Budu moc ráda, když mi do komentáře napíšete, co budete mít vy.

Přeji všem krásné Vánoce, hodně dárků, které potěší dárce i obdarované, klid, pohodu a možná i trošku toho uvědomění si, že i když je vaše rodina třeba kapku šílená (u nás je od rána dost hlučno - malý synátor předvádí parkour u nazdobeného stromečku, já ječím, babička má sarkastické poznámky, dospělá dcera se potutelně usmívá a podle mého názoru nám rozděluje v duchu diagnózy, manžel vzdychá nad tím blázincem a starý pes štěká jak střelený), je moc fajn, že ji máte. 

Tak krásný Štědrý den!

A ještě recept na hlívu, kdybyste si ji chtěli třeba připravit.

Suroviny:
  • Hlíva ústřičná – množství dle počtu strávníků
  • Hraška (hotová bezlepková směs koření a hrachové mouky, bezlepková, dá se koupit ve většině obchodů se zdravou výživou nebo v supermarketech v oddělení bezlepkových potravin)
  • Řepkový olej
  • Sůl
  • Sezamová semínka nebo konopná semínka
  • Medvědí česnek nebo bylinky dle chuti
Postup:
Hlívu očistíme, rozdělíme na jednotlivé „řízečky“, dáme vařit do osolené vody (můžete přidat i Würzl) na 10-15 minut, aby dostatečně změkla a nebyla „gumová“.
Zatímco se hlíva vaří, přichystáme si dvě misky nebo hluboké talíře. Do jednoho nasypeme pouze samotnou Hrašku, v druhém si připravíme hladké těstíčko z vody a Hrašky, přidáme semínka, případně bylinky.
Hlívu zcedíme, necháme okapat a lehce vychladnout. Obalíme nejprve v suché Hrašce, pak namočíme v těstíčku a ihned smažíme na pánvi na řepkovém oleji z obou stran. Podáváme s bramborovým salátem, případně s bramborovou kaší.


Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky