Veganské marokánky

Marokánky jsou úžasné! I ve veganské a bezlepkové verzi. Dělám je už několik let a recept na ně najdete samozřejmě i v mé tištěné kuchařce Výživou ke změně, kterou můžete udělat radost někomu pod stromečkem. 
Marokánky můžete udělat ve spoustě rozličných variant, záleží na tom, jaké použijete ořechy, sušené ovoce, semínka, rostlinnou smetanu i koření. 
Ze stejné směsi můžete připravit také svačinové domácí „fit“ tyčinky. Připravenou hmotu prostě rozetřete na pečící papír do tvaru obdélníku a po vychladnutí nakrájíte nožem na tyčinky. Čokoládovou polevu můžete vynechat.

Suroviny:
  • Krabička (asi 300 ml) rýžové nebo kokosové šlehačk
  • 3 lžíce bezlepkové hladké mouky - nejčastěji používám rýžovou
  • 3 lžíce jemně mletého kokosového, třtinového cukru nebo jiného sladidla (medu nebo sirupu)
  • 3 hrsti sekaných mandlí nebo oříšků (jakýchkoli - kešu, vlašáků, pistácií, pínií)
  • 3 hrsti sušeného nesířeného ovoce - brusinky, kustovnice čínská, švestky, meruňky, kandovaná pomerančová kůra
  • 1-2 hrsti semínek - sezamu, lněného, slunečnicového a chia semínka
  • 1 lžíce perníkového koření, Pomerančových vloček nebo Čepičky z květů od Sonnentoru
Čokoláda:
  • Půl tabulky vysokoprocentní veganské čokolády
  • 1 lžíce bio kokosového olejev(pokud se vám zdá čokoláda málo krémová, jinak nemusí být)
  • Špetka koření Pomerančové vločky nebo Čepička z květů
Postup:
Oříšky nasekáme nahrubo nožem, větší ovoce jako jsou meruňky a švestky nakrájíme na menší kousky.

Šlehačku, mouku a sladidlo dáme do hrnce a důkladně rozmícháme. Klidně použijte tyčový mixér. Směs dáme vařit. V okamžiku varu přidáme sušené ovoce, nasekané oříšky, všechna semínka a koření dle volby. Vaříme asi minutu.

Plech vyložíme pečícím papírem. Lžičkou děláme ze směsi hromádky nebo placičky. Pečeme v předem vyhřáté troubě celkem asi 20 minut. Nejprve na 195 °C, po deseti minutách teplotu stáhneme na 150°C a dopečeme. Necháme vychladnout.
Na sporáku buď na mírném plameni, nebo ve vodní lázni, rozpustíme čokoládu, do které můžeme přidat lžíci kokosového oleje, případně koření.

Po vychladnutí namočíme marokánky do rozpuštěné čokoládové směsi a necháme ztuhnout.


Dobrou chuť!




Komentáře

Oblíbené příspěvky