Tvarohová štola

Vánoce budou za 12 dní, nejvyšší čas upéct vánoční štolu, i když - u nás se klasicky asi Štědrého dne nedožije. 
Včera jsem ji měla jako součást ochutnávky pro spoustu zaměstnanců jedné banky při přednáškách a ač byla celozrnná, tak měla úspěch. 
Receptů na štolu existuje opravdu hodně, některé jsou kynuté, jiné ne, ale vždycky obsahují spoustu sušeného nebo kandovaného ovoce, oříšků a jsou po upečení potřené máslem a zasypané cukrem. Zkoušela jsem i jiné varianty, jako posypat třeba jemně namletými mandlemi nebo kokosem, ale špatně drží a není to prostě ono. Takže tady prostě experimentovat moc dobře nejde. Maximálně můžete vyměnit klasický bílý cukr za kokosový nebo březový xylitol.

Suroviny:
  • 500 g špaldové mouky (je na vás, jaký poměr celozrnné a hladké zvolíte)
  • 250 g tučného tvarohu
  • 150 g másla
  • 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 150 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 2 vejce
  • Vanilka z 1 lusku
  • Kůra z 1/2 bio citronu
  • Sušené ovoce – meruňky, švestky, rozinky, brusinky, kustovnice
  • Rum na naložení sušeného ovoce
  • Ořechy, mandle dle chuti (namočené přes noc ve vodě)
  • Máslo na potření hotové štoly a jemně mletý třtinový, kokosový, bílý cukr nebo xylitol na posypání


Postup:
Smícháme sypké suroviny, vmícháme tvaroh, rozpuštěné máslo a vejce, vanilku a kůru a vypracujeme těsto. Přidáme sušené ovoce, které jsme předem namáčeli v rumu (větší nakrájené na kousky) a nasekané ořechy. Můžeme nechat chvíli odležet.
V rumu nenamáčíme všechno ovoce, ať toho alkoholu není ve štole moc. Prostě si vyberte jen nějaký druh sušeného ovoce a to naložte. Já mám třeba v lednici v průběhu celého roku nesířené meruňky naložené v rumu, které přidávám třeba i do štůdlu.

Těsto vyválíme nebo jen rukou vytvarujeme na vyšší placku a přeložíme do tvaru štoly. Někdo překládá 2x, já jen jednou zhruba ve 2/5. 


Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 165 stupňů zvolna asi hodinu.
Hotovou štolu potřeme ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Necháme vychladnout, zabalíme do alobalu. Konzumovat můžeme hned nebo necháme odležet.

Dobrou chuť!






Komentáře

Oblíbené příspěvky