Vegan čoko košíčky s oříškem

Tohle je asi vrchol mého letošního vánočního vegan pečení. Chtěla jsem udělat dceři něco luxusního a cítím v kostech, že jsem to trefila :)
Je to opět velmi variabilní cukroví. Stačí upéct košíčky (ty jsem udělala podle receptu Marušky veg a jsou výborné!)  a pak je plnit dle fantazie. I my jsme udělaly dva druhy, i když na fotkách vidíte jen jeden - v košíčku je vložený pražený lískový oříšek, krém je z oříško-rýžového nápoje a čokoládového pudingu s přidanou čokoládou a kapičkou rumu, ten jsme polily belgickou 54,5 % vegan čokoládou Callebaut a posypaly prachem z malin sušených mrazem. Všechno krásně ztuhlo a výsledek stojí za to!


Suroviny na košíčky - 90 kusů: 

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 100 g mletých pražených lískových oříšků
  • 200 g Alsan bio (nebo jiného veganského tuku)
  • 100 g mletého třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce Solamylu
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce nepraženého kakaa
  • rostlinný tuk na vymazání formiček
Suroviny na krém:
  • 200 ml lískooříškovo.rýžového nápoje
  • 1 čokoládový pudink (prášek)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce rostlinného tuku - můžete dát Alsan, já zkusila Primu od Rapunzelu
  • 1 lžíce rumu Republika
  • pro čokoládovější chuť můžete přidat i kousek čokolády
Dále na dozdobení:
  • kvalitní vegan čokoláda
  • celé pražené lískové oříšky
  • rozemleté mrazem sušené maliny

Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
Mezitím si plechové formičky na košíčky důkladně vymažeme rostlinným tukem.
Pak nastane ta titěrná práce, kdy kousek těsta pečlivě vtlačíme do každé formičky. Uf! A pak šoupneme na plech a ten dáme do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů horkovzduch. Pečeme asi 15 minut. Necháme vychladnout a poté vyklepneme z formiček.

Krém vytvoříme tak, že si standardně uvaříme velmi hustý pudink v menším množství rostlinného mléka, než je uvedeno v návodu na obalu. Můžete přidat i kousek čokolády. Necháme vychladnout, dosladíme, přidáme tuk a kapku rumu a vymixujeme v hladký krém.

Čokoládu rozpustíme, sušené maliny rozmixujeme na prach.

Do každého košíčku vložíme pražený lískový oříšek, schováme ho do krému, který aplikujeme klasickou zdobičkou na krémy (stačí cukrářský pytlík se špičkou). Na krém nalijeme lžičku čokolády a posypeme jemně malinami.

Dáme ztuhnout do lednice a doufáme, že se košíčky dočkají Vánoc :) Jako, že je nikdo z rodiny v lednici nenajde...


Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Letos o vánocích jsme se s partnerkou domluvili, že se taky budeme snažit dělat co nejvíce cukroví veganské nebo vegetariánské. Takže to bylo hodně o improvizaci, ale naštěstí se dá dneska najít i recept a upéct klasická veganská buchta na plech. :) Takže nakonec se nám podařilo asi 9 druhů z 12 udělat veganských, z čehož jsme měli radost. A největší radost byla, že vlastně nikdo nic nepoznal, dokud jsme jim to neřekli. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky