Vegan crinkles s chilli

Čokoládové crinkles jsou u nás hitem letošních vánoc. Paradoxně nejvíc chutnají 9letému synovi a to na chilli vážně nešetřím. Bylo mi líto, že je neochutná dcera veganka, takže jsem dnes vyzkoušela připravit i veganskou, tedy čistě rostlinnou verzi. No a není vůbec k zahození! 
Oproti klasickému receptu na crikles s máslem, kterou naleznete také tady na blogu, bylo potřeba přidat víc tuku a vejce jsem nahradila dobře známým veganským fíglem - šlémem z vody a lněného semínka, kdy 1 vejce nahradíte 1 lžící lněného semínka rozmixovaného ve 2 lžících teplé vody.


Suroviny na cca 30 kousků:

  • 150 g hladké pšeničné bio mouky
  • 60 g nepraženého kakaa
  • 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 1 polévková lžíce Solamylu (nebo jiného škrobu)
  • 140 g třtinového cukru
  • 100 g Alsanu bio (nebo jiného rostlinného tuku
  • 60 g veganské čokolády 54,5% nasekané na malé kousky
  • 2 polévkové lžíce lněného semínka
  • 4 polévkové lžíce vody
  • dle chuti chilli rozdrcené v hmoždíři
  • špetka soli
  • kapka rumu
  • moučkový cukr na obalení
Postup:

Nejprve v mixéru rozmixujeme lněné semínka s teplou vodou v tzv. šlém, vazkou hmotu.
Potom spolu s ostatními surovinami vypracujeme těsto, které je potřeba dobře zpracovat rukama. 
Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme v prosátém moučkovém cukru.



Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů 12 minut.



Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky