Ghí - naprostá nutnost!


Přepuštěné máslo je naprosto ideální tuk pro použití za tepla - čili pro vaření. Milovaly ho už naše prababičky pro jeho skvělou chuť. Dnes ho známe spíše ve spojitosti s indickou kuchyní.
Tím, že se z másla odstranění jeho přepuštěním větší část bílkoviny, posune se stupeň přepalování z původních 150 - 180 stupňů na 200-250 stupňů. Takže na něm můžeme i bezpečně smažit.
Podle ájurvédy je ghí lékem, promazává klouby. Když jej smícháte s trochou medu a a nastrouhaným zázvorem, podporuje trávení.

Suroviny:
  • 2 kostky másla, čili 0,5 kg. 
Máslo můžete použít jakékoliv. Samozřejmě platí, že se nedoporučuje šetřit. Čím kvalitnější máslo, tím lepší ghí. Pokud máte máslo přimo od farmáře nebo v bio kvalitě, určitě to poznáte i na chuti ghí. Hlavně si pohlídejte, aby použité máslo bylo opravdu máslo a obsahovalo 82% živočišného tuku.

Toto množství se bude přepouštět cca 30 minut, čím více másla, tím samozřejmě delší doba přepouštění.



Postup:
Máslo dáme do hrnce s hrubší stěnou. Nejprve při vyšší teplotě tuk rozpustíme a stále hezky pomalu ode dna mícháme. Na povrchu se začne vytvářet pěna, což je sražená bílkovina. Pěnu shrneme ke kraji, nabereme lžící a odebíráme do jiné nádoby. Postup neustále opakujeme cca 30 minut. Pěny se tvoří čím dál méně. Tekutina je stále více čirá, zlatá a opravdu blýskavá. Ve finále si nachystáme sklenici (třeba vyvařenou zavařovačku od okurek) a připevníme na ni gumičkou plátýnko nebo látkový kapesník. Tekutinu přecedíme, aby v ní nebyly žádné sraženiny, které případně ulpěly na stěnách kastrolu. Necháme volně vychladnout při pokojové teplotě. Uchováváme buď v lednici, kde změní konzistenci - ztuhne, nebo klidně při pokojové teplotě, nezkazí se.



Zbylou pěnu (bílkovinu) nevyhazujte, lze ji použít třeba při pečení buchet.



Komentáře

Oblíbené příspěvky