Kakaový dortík alá Sacher
Když si s nastydlým dítkem pustíte film Karlík a továrna na čokoládu, tak prostě nutně dostanete chuť na něco, kde je hoooodně kakaa... Tenhle dortík alá sacher je ze zakysané smetany, vejce, kešu, špaldovky a trochy třtinového cukru, datlového sirupu a kakaa. Dovnitř domácí meruňkový džem, navrch holt čokoládová poleva a šlehačka (ale ty můžete jistě vynechat, pokud máte dosti silnou vůli). Bomba! Ale někdy to jinak nejde...
Vězte, že tohle není úplně nutričně nej. Ale je sakra dobrej! A my se máme rádi a někdy si holt dopřejeme s vědomím, že je potřeba se po tomhle dortíku aspoň pořádně projít se psem, že? Jinak toto těsto používám v dvojnásobném množství i na dorty, takové ty klasické do dortové formy, nazdobené šlehačkou.
Suroviny na malý pekáček (já použila 24 cm x 17 cm):
- 1 kelímek zakysané smetany, tj. 200 g (ideálně víceprocentní co se tuku týče, protože jiný tuk už - kromě ořechů - přidávat nebudeme)
- 1 vejce
- 50 g mletých ořechů (já dala kešu, co mi zbyly z kurzu)
- 100 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody (nebo prdopeče bez fosfátů)
- 2-3 pořádné lžíce kvalitního kakaa
- sladidlo - přiměřeně dle vaší chuti, předsevzetí a rozumu - já dala 3 lžíce třtinového cukru a 3 lžíce datlového sirupu
- meruňková marmeláda nebo džem - na promáznutí korpusu
- 80 g másla, 2-3 lžíce kakaa a 4 lžíce cukru - na polevu
- šlehačka - na dozdobení
Postup:
Vše ušleháte v robotu nebo mixérem či vařečkou do hladkého těsta a dáte péct na 30-35 minut na 160 stupňů horkovzduch do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Vše ušleháte v robotu nebo mixérem či vařečkou do hladkého těsta a dáte péct na 30-35 minut na 160 stupňů horkovzduch do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Upečené necháte vychladnout, poté rozříznete nožem a namažete marmeládou nebo džemem, ideálně domácím meruňkovým. Buď se s tím spokojíte, nebo si povzdychnete a řeknete si, že to chce i čokoládovou polevu.
V tom případě rozpustíte v kastrolku asi 80 g másla (od oka), přidáte 2-3 lžíce kakaa a cukr v množství, aby vznikla konzistence polevy. Odhaduji tak min. 4 lžíce (ano, je to prasárnička). Nebo prostě rozpustíte nějakou kvalitní čokoládu.
No a pak ušleháte šlehačku, protože už je to stejně jedno a přidáte si ke kousku dezertu pořádný kopeček.
Uvaříte si kávičku, sníte dortík a ihned jdete běhat, protože jinak si dáte další kousek!
Pozor, nebezpečné!
Uvaříte si kávičku, sníte dortík a ihned jdete běhat, protože jinak si dáte další kousek!
Pozor, nebezpečné!
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat