DOMÁCÍ OŘECHOVÁ GRANOLA

Co snídáte nejraději v létě? Já se přiznám, že mým letním favoritem je ochlazující bílý jogurt. Nejlépe s 10% tuku v sušině. Žádná light verze, žádná napodobenina zahuštěná škrobem, ale krásný bílý jogurt řeckého typu! Moc se těším na dovolenou, protože většinou létáme do Řecka na některý z menších ostrůvků a tam si ho dopřeju v té pravé podobě. 
Natrhat si ráno na zahradě jahody, maliny, borůvky, ostružiny, to je luxus, který si užívám celé léto. No a k tomu ještě lžička ořechového másla a domácí ořechová granola. Kupované nevěřím a vždycky si raději udělám čas na to, abych připravila domácí, u které vím, co jsem do ní dala. A totéž doporučuji i vám. Není to žádná věda a výsledek stojí za to!
Granolu nemusíte konzumovat jen na snídani s jogurtem, ale můžete si ji nasypat do krabičky a kdykoliv během dne jíst jako svačinku nebo sladký doping. Navíc ji můžete použít třeba místo drobenky nebo posypu při pečení na koláč nebo jako náplň kynuté buchty, rohlíčků nebo tzv. babky.

Suroviny:
  • Kvalitní ořechy - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (zkrátka takové, které máte rádi)
  • Vločky - pohankové, ovesné, quinoové
  • Semínka - chia, len, sezam, slunečnice, konopí, dýně
  • Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle
  • Med nebo sirup - javorový, datlový, agáve, rýžový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový.
  • Skořice dle chuti případně kardamon či perníkové koření
Postup:
Ořechy nasekáme na menší kousky, sušené ovoce taky, pokud vám vcelku nevyhovuje.
Plech vyložíme pečicím papírem, nasypeme na něj ořechy, vločky, semínky a ovoce, promícháme, přidáme koření. Pečeme asi 15 minut na 160 stupňů, pak zakapeme medem nebo sirupem a už jen "dosušíme" na 110 stupňů přibližně 30-45 minut. Občas prohrábneme vařečkou.
Uchovávejte ve  vzduchotěsné sklenici.



Dobrou chuť!





Komentáře

  1. Ahoj, moc děkuji za tento recept. Určitě vyzkouším. Bezlepkovou a veganskou stravu jsem byla nucena vyzkoušet před pár lety, když se manželovi začala projevovat vzácná nemoc. Z počátku to byl těžký boj. Člověk by si myslel, že nikde nesežene ty správné produkty. Po nějaké době jsem ale objevila eshop guaranaplus.cz. Od té doby u nich nakupuji pravidelně. Bez problému.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuju za tento recept! Ořechy miluji, snad všechny druhy. Myslím, že tento recept vyzkouším víckrát, než jednou. V poslední době se přiznám, že hodně ujíždím na kešu. Narazila jsem tady https://zivotavyziva.cz/kesu-orechy/ na několik různých druhů kešu ořechů, které jsem si objednala a nemůžu je přestat jíst. Tak je aspoň využiju i do tohoto receptu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky