CHŘESTOVÁ POLÉVKA S BRAMBORAMI

Chřestová polévka patří v blížící se sezóně chřestu k jednomu z mých nejoblíbenějších jídel z této úžasné suroviny. A je fakt, že my se v sezóně chřestu rozhodně neupejpáme, protože bydlíme kousek od Mělníka, kde pěstují ten nejúžasnější chřest, na který jezdí i Holanďani. Prostě čerstvý český chřest přímo z pole z Hostína u Vojkovic je bombaaaaaa!
Tahle polévka se dá připravit ve veganské, vegetariánské i masožravé verzi a vždycky bude skvělá!
A proč jíst chřest? Protože je nejen chuťově naprosto jedinečný, ale obsahuje řadu vitamínů jako je beta-karoten, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, esenciální oleje, riboflavin a stopových prvků -vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Výhodou je, že má malý obsah sacharidů a nízkou energetickou hodnotu, jen 25 kcal/85 kJ na 100 g! Díky obsažené vláknině upravuje trávení a vylučování, podporuje peristaltiku střev, má diuretické účinky, brání zadržování vody v těle, tím má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Údajně dokáže i rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě. Pomáhá při problémech s prostatou, u žen pak zmírňuje PMS a byl dokonce používán jako afrodisiakum, zlepšuje plodnost. Pomáhá udržet zdravé cévy, stimuluje krvetvorbu a zásobování těla kyslíkem.

Suroviny:
  • 3 lžíce řepkového oleje, másla nebo ghí
  • Svazek zeleného chřestu (lze připravit i z bílého)
  • 2 šalotky
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo vody + 1 kostkaWürzlu)
  • Směs koření a květů Dobrá nálada od Sonnentoru
  • 1/3 hrnku kokosové smetany (nebo rýžové či klasické)
  • Sůl, pepř


Na šťouchačky do polévky:
  • 4 brambory
  • Kmín, sůl
  • 2 lžíce másla nebo rostlinného margarínu pro vegany
  • 1/2 hrnku mléka nebo kokosové smetany (nebo rýžové či klasické)
Na dozdobení a doplnění:
  • Čerstvá pažitka (nebo petrželka)
  • Pražená dýňová nebo jiná semínka, tzv. Gomasio 
  • Pokud nejste celiaci, tak směle do krutonů z pečiva, které můžete vylepšit parmazánem
  • Pokud jste milovníci masa, přidejte pečené kuřecí nebo krůtí maso


Postup:
Oloupeme brambory, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s kmínem a solí pro přípravu šťouchaček.
Zelený chřest omyjeme a odkrojíme tvrdé konce. U bílého chřestu je navíc potřeba ho oloupat škrabkou. Chřest nakrájíme na menší kousky. Šalotky rovněž nakrájíme nadrobno.
Na oleji nebo ghí orestujeme šalotku a koření, přidáme chřest. Zalijeme a vaříme cca 15 minut.
Uvařené brambory rozšťoucháme s máslem a mlékem nebo smetanou. Necháme v hrnci v teple prozatím stranou.
Do polévky vmícháme smetanu a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme solí, pepřem a pažitkou nebo petrželovou natí.
Do talíře vložíme vždy 2 lžíce bramborové kaše a zalijeme polévkou.
Podáváme se semínky – Gomasiem, nebo krutony z pečiva, které můžete při restování vylepšit strouhaným parmazánem. 
Pokud nechcete vynechat maso, upečte kousek kuřecích nebo krůtích prsou a nakrájejte je na plátky a vložte na brambory do polévky.


Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Ahoj kuchařky, já jsem zatím neměla odvahu vyzkoušet chřestovou polévku. Mám strach, že se mi nepodaří chřest dobře uvařit a celá polévka nebude k jídlu, ale mám velkou chuť ho vyzkoušet. Máte někdo zkušenosti s chřestem v polévce? Jak se vám vaří? Jsem zvědavá na nějaké vaše recepty a rady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, chřestová polévka je bezvadná volba a rozhodně stojí za vyzkoušení. Chápu váš strach, ale nemějte obavy. Mé zkušenosti s chřestem, a nejen v polévce jsou jen na jedničku. Doporučuji chřest krátce předvařit ve vodě nebo vývaru, aby zůstal jemný a křehký. Pak ho můžete přidat bez obav do polévky a nechat povařit do měkka. Pokud hledáte recept, můžete zkusit jednoduchou chřestovou polévku s bramborami a smetanou. Stačí oloupat a nakrájet brambory, přidat převařený chřest, zalít vývarem a přidat trochu smetany. Pak už jen dochutit solí, pepřem i pažitkou podle chuti.

      Vymazat
    2. Zdravím všechny kuchařky a kuchaře, chřest je nejlepší zelenina do polévky, přičemž jí dodá správný šmrnc. Pokud budete polévku vařit přesně podle receptu, tak ho nemůžete zkazit. Já mám, teda ještě jedno eso v rukávu, a to je titanové nádobí. To jsem si pořídila na stránkách zgastro.cz. Tam mají velký výběr, a hlavně se vám v něm bude perfektně vařit.

      Vymazat
    3. Ahoj, pro nás doma je chřest jedna z nejlepších surovin. Vařím polévku, ale nejraději ho má můj muž jako přílohu ke steaku. Také jsem si pořídila titanové nádobí už před nějakou dobou a vaření v něm je pecka. Rychle se zahřeje, a tak se v něm všechno hned začne vařit, ale největším bonusem pro mě je snadný mytí. Přeji všem hodně štěstí s vařením pórku.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky