CHŘESTOVÁ POLÉVKA S BRAMBORAMI
Chřestová polévka patří v blížící se sezóně chřestu k jednomu z mých nejoblíbenějších jídel z této úžasné suroviny. A je fakt, že my se v sezóně chřestu rozhodně neupejpáme, protože bydlíme kousek od Mělníka, kde pěstují ten nejúžasnější chřest, na který jezdí i Holanďani. Prostě čerstvý český chřest přímo z pole z Hostína u Vojkovic je bombaaaaaa!
Tahle polévka se dá připravit ve veganské, vegetariánské i masožravé verzi a vždycky bude skvělá!
A proč jíst chřest? Protože je nejen chuťově naprosto jedinečný, ale obsahuje řadu vitamínů jako je beta-karoten, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, esenciální oleje, riboflavin a stopových prvků -vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Výhodou je, že má malý obsah sacharidů a nízkou energetickou hodnotu, jen 25 kcal/85 kJ na 100 g! Díky obsažené vláknině upravuje trávení a vylučování, podporuje peristaltiku střev, má diuretické účinky, brání zadržování vody v těle, tím má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Údajně dokáže i rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě. Pomáhá při problémech s prostatou, u žen pak zmírňuje PMS a byl dokonce používán jako afrodisiakum, zlepšuje plodnost. Pomáhá udržet zdravé cévy, stimuluje krvetvorbu a zásobování těla kyslíkem.
Tahle polévka se dá připravit ve veganské, vegetariánské i masožravé verzi a vždycky bude skvělá!
A proč jíst chřest? Protože je nejen chuťově naprosto jedinečný, ale obsahuje řadu vitamínů jako je beta-karoten, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, esenciální oleje, riboflavin a stopových prvků -vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Výhodou je, že má malý obsah sacharidů a nízkou energetickou hodnotu, jen 25 kcal/85 kJ na 100 g! Díky obsažené vláknině upravuje trávení a vylučování, podporuje peristaltiku střev, má diuretické účinky, brání zadržování vody v těle, tím má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest. Údajně dokáže i rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě. Pomáhá při problémech s prostatou, u žen pak zmírňuje PMS a byl dokonce používán jako afrodisiakum, zlepšuje plodnost. Pomáhá udržet zdravé cévy, stimuluje krvetvorbu a zásobování těla kyslíkem.
- 3 lžíce řepkového oleje, másla nebo ghí
- Svazek zeleného chřestu (lze připravit i z bílého)
- 2 šalotky
- 1 litr zeleninového vývaru (nebo vody + 1 kostkaWürzlu)
- Směs koření a květů Dobrá nálada od Sonnentoru
- 1/3 hrnku kokosové smetany (nebo rýžové či klasické)
- Sůl, pepř
Na šťouchačky do polévky:
- 4 brambory
- Kmín, sůl
- 2 lžíce másla nebo rostlinného margarínu pro vegany
- 1/2 hrnku mléka nebo kokosové smetany (nebo rýžové či klasické)
- Čerstvá pažitka (nebo petrželka)
- Pražená dýňová nebo jiná semínka, tzv. Gomasio
- Pokud nejste celiaci, tak směle do krutonů z pečiva, které můžete vylepšit parmazánem
- Pokud jste milovníci masa, přidejte pečené kuřecí nebo krůtí maso
Postup:
Oloupeme brambory, nakrájíme na
menší kousky a dáme vařit s kmínem a solí pro přípravu šťouchaček.
Zelený chřest omyjeme a
odkrojíme tvrdé konce. U bílého chřestu je navíc potřeba ho oloupat škrabkou.
Chřest nakrájíme na menší kousky. Šalotky rovněž nakrájíme nadrobno.
Na oleji nebo
ghí orestujeme šalotku a koření, přidáme chřest. Zalijeme a vaříme cca 15 minut.
Uvařené brambory
rozšťoucháme s máslem a mlékem nebo smetanou. Necháme v hrnci
v teple prozatím stranou.
Do polévky
vmícháme smetanu a rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme solí, pepřem a
pažitkou nebo petrželovou natí.
Do talíře
vložíme vždy 2 lžíce bramborové kaše a zalijeme polévkou.
Podáváme se
semínky – Gomasiem, nebo krutony z pečiva, které můžete při restování
vylepšit strouhaným parmazánem.
Pokud nechcete vynechat maso, upečte kousek kuřecích nebo krůtích prsou a nakrájejte je na plátky a vložte na brambory do polévky.
Dobrou chuť!
Ahoj kuchařky, já jsem zatím neměla odvahu vyzkoušet chřestovou polévku. Mám strach, že se mi nepodaří chřest dobře uvařit a celá polévka nebude k jídlu, ale mám velkou chuť ho vyzkoušet. Máte někdo zkušenosti s chřestem v polévce? Jak se vám vaří? Jsem zvědavá na nějaké vaše recepty a rady.
OdpovědětVymazatDobrý den, chřestová polévka je bezvadná volba a rozhodně stojí za vyzkoušení. Chápu váš strach, ale nemějte obavy. Mé zkušenosti s chřestem, a nejen v polévce jsou jen na jedničku. Doporučuji chřest krátce předvařit ve vodě nebo vývaru, aby zůstal jemný a křehký. Pak ho můžete přidat bez obav do polévky a nechat povařit do měkka. Pokud hledáte recept, můžete zkusit jednoduchou chřestovou polévku s bramborami a smetanou. Stačí oloupat a nakrájet brambory, přidat převařený chřest, zalít vývarem a přidat trochu smetany. Pak už jen dochutit solí, pepřem i pažitkou podle chuti.
VymazatZdravím všechny kuchařky a kuchaře, chřest je nejlepší zelenina do polévky, přičemž jí dodá správný šmrnc. Pokud budete polévku vařit přesně podle receptu, tak ho nemůžete zkazit. Já mám, teda ještě jedno eso v rukávu, a to je titanové nádobí. To jsem si pořídila na stránkách zgastro.cz. Tam mají velký výběr, a hlavně se vám v něm bude perfektně vařit.
VymazatAhoj, pro nás doma je chřest jedna z nejlepších surovin. Vařím polévku, ale nejraději ho má můj muž jako přílohu ke steaku. Také jsem si pořídila titanové nádobí už před nějakou dobou a vaření v něm je pecka. Rychle se zahřeje, a tak se v něm všechno hned začne vařit, ale největším bonusem pro mě je snadný mytí. Přeji všem hodně štěstí s vařením pórku.
Vymazat