Piškotový dort s jahodami
K narozeninám dort patří, to je neoddiskutovatelné... Jaký dort upéct dětem? U nás už léta slaví největší úspěch ten nejjednodušší, složený z obyčejného piškotového těsta, krémem z jogurtu a šlehačky, který má nahoře ovoce a želé.
Recept na něj jsem dostala ještě na gymplu (což už je tedy asi 30 let) od maminky mé kamarádky Silvie. Jako dnes si pamatuji na jejich dezert v zelené verzi s kiwi. Byl úžasný!
A je stejně úžasný i v bezlepkové verzi, kdy klasickou hladkou pšeničnou mouku nahradíte kombinací jahelné mouky a mletých kešu oříšků. Tuto upravenou variantu dortu najdete v mé kuchařce Výživou ke změně.
Suroviny:
Korpus:
Recept na něj jsem dostala ještě na gymplu (což už je tedy asi 30 let) od maminky mé kamarádky Silvie. Jako dnes si pamatuji na jejich dezert v zelené verzi s kiwi. Byl úžasný!
A je stejně úžasný i v bezlepkové verzi, kdy klasickou hladkou pšeničnou mouku nahradíte kombinací jahelné mouky a mletých kešu oříšků. Tuto upravenou variantu dortu najdete v mé kuchařce Výživou ke změně.
Suroviny:
Korpus:
- 3 vejce z domácího chovu - žloutky a bílky zvlášť
- 160 g cukru
- 185 g hladké mouky (nebo pro bezlepkovou verzi kombinace jahelné mouky a mletých kešu 3:1)
- 8 polévkových lžic vody
- 8 polévkových lžic oleje
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
- vanilka (zrníčka - špetka)
Krém:
- 1 šlehačka (aspoň 33%, ideálně 40% tuku)
- 1 větší bílý jogurt
- 1 lžíce cukru
- vanilka (zrníčka - špetka)
Dozdobení:
- Ovoce dle chuti - tady jahody (+ borůvky)
- Agar agar
- Sirup v příchuti sladěné s typem ovoce - čili jahodový
Postup:
Vajíčka
rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky
vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku s kypřícím práškem a vanilku. Připravíme hladkou hmotu, do které opatrně vmícháme sníh.
Pečeme v dortové formě vyložené pečicím papírem cca 25 minut na 175 stupňů.
Mezitím
vyšleháme šlehačku s cukrem a vanilkou, přimícháme opatrně jogurt. Dáme do lednice,
než se piškot upeče a vychladne.
Jahody nakrájíme na plátky.
Krémem
potřeme vychladlý piškot. Na krém rozložíme hezky do kruhu nakrájené jahody. Dáme opět chladit
do lednice.
Podle návodu
připravíme želé z Agaru nebo z prášku. Pro potřebné množství tekutiny
použijeme vodu s (ideálně domácím) sirupem. Po vychladnutí přelijeme
vrstvu ovoce želé. Dáme vychladit přes noc do lednice.
Dobrou chuť!
Tenhle dort můžu jen pochválit. Udělala jsem ho mamce k narozeninám a měl úspěch. Na přípravu není potřeba moc času, což je přesně pro mě. I ingredience jsou přístupné a měla jsem je prakticky doma. Udělala jsem ho s jahodami a troškou kiwi. Tenhle výborný dort a i hezký dárek udělali velkou radost. 😊
OdpovědětVymazatMožná by stálo za to na základě pročtení vašeho webu si taky občas udělat čas a nakoupit si někde na internetu nízkosacharidové potraviny nemyslíte? Já se domnívám že by to prospělo planetě samotné a také vašim zdravotním lidským orgánům, jen co je pravda.
OdpovědětVymazatTeď v poslední době jak se s manželem snažíme zhubnout tak jsme dost náchylní také na všudepřítomné reklamy. Ať už se jedná o přípravky které lidem pomáhají zhubnout a nebo třeba různé doplňky stravy jako je kotvičník Ale tak hlavně že se furt něco děje v životě.
OdpovědětVymazat