Veganská tartaletka

O víkendu jsme hromadně rodinně slavili narozeniny. Příslušníci naší širší rodiny slaví narozeniny zásadně v únoru a březnu nebo v červenci a srpnu. Pekla jsem tedy dort klasický, piškotový s krémem a jahodami, ale co pro veganku dcerku? 
Vzpomněla jsem si, že mám v mrazáku ještě od času předvánočního kus těsta na vegan čoko-košíčky. Takže šup s těstem do formičky na tartaletky, vymyslet krémík, dozdobit ovocem a luxusní dezert je na světě!

Suroviny na 1-2 tartaletky (dle velikosti formičky):
Korpus:

  • 60 g hladké špaldové mouky
  • 20g mletých pražených lískových oříšků
  • 40 g Alsan bio
  • 20 g mletého třtinového cukru
  • 1 čajová lžička Solamylu
  • 2 čajové lžičky nepraženého kakaa
  • rostlinný tuk na vymazání formiček

Krém:
  • 2 dcl mandlového nápoje neslazeného
  • 3 polévkové lžíce čokokoládového pudinku
  • 6 kostiček 70% vegan čokolády
  • 1 polévková lžíce datlového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 zralé avokádo
  • ovoce a květy na dozdobení
  • posyp Čepička z květů od Sonnentoru
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
Mezitím si plechové formičky na tartaletky důkladně vymažeme rostlinným tukem.
Přiměřené množství těsta pečlivě vtlačíme do formičky tak, aby vrstva těsta byla co nejtenší a okraje vyšší. Poté vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů horkovzduch. Pečeme asi 15 minut. Necháme vychladnout a vyklepneme z formiček.

Krém vytvoříme tak, že si standardně uvaříme velmi hustý pudink v menším množství rostlinného mléka, než je uvedeno v návodu na obalu. Do horké směsi vmícháme i čokoládu. Necháme vychladnout, vložíme do mixéru, přidáme nakrájené avokádo a sladidlo. Rozmixujeme v jemný a hladký krém, kterým plníme korpus pomocí cukrářské stříkačky nebo pytlíku. Dozdobíme ovocem a květy dle fantazie a posypeme směsí květů Čepička z květů od Sonnentoru.


Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky