Kváskový mazanec

Mazanec je velikonoční klasika. Bez něj si Velikonoce asi ani nelze představit. Pečete ho? A jaký? Kynutou klasiku s droždím, rozinkami, co se ráchaly v rumu, a mandlemi?
Já už pár let peču mazanec bez droždí, s kváskem. Ano, je jiný, ale výborný! Jeho hlavní výhodou je, že není už druhý den "suchý jako cesta". Vydrží vláčný opravdu dlouho. Zkuste, není to zase taková věda ;) Jediné, s čím je třeba počítat, je mnohem větší časová náročnost přípravy těsta. Kvásek totiž neoblafnete, ten chce svůj čas, aby fermentace byla dostatečná a přirozená.

Suroviny na dva mazance:

  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 400 ml vody pokojové teploty
  • 200 g hrubé mouky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 g rozpuštěného másla + kousek na potření po upečení
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • kůra z 1 bio citronu nebo 1-2 lžičky sušené citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • cca 1 dcl mléka
  • rozinky (ideálně předem namočené v rumu)
  • nasekané mandle v množství dle chuti)
  • 1 vejce na potření

Postup:
Večer před pečením si připravíme kvásek - smícháme žitný kvas s hladkou moukou a vodou, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme do rána vzejít.
Ráno smícháme s dalšími surovinami. Vmícháme rozinky a nasekané mandle a zahustíme polohrubou moukou tak, aby nám vzniklo tvárné těsto. To necháme kynout přikryté potravinovou folií v teple 2-3 hodiny. Každou hodinu můžeme několikrát přeložit (prohníst způsobem, že vytáhnete vždy část těsta a přeložíte ho do středu, pootočíte mísu a vytáhnete další část a dáte do středu, takto pokračujete po celém obvodu mísy).
Poté rozdělíte těsto napůl. Zformujete dva bochánky a necháte je další hodinu kynout (ideálně je přikryjte mísou).
Před pečením je do kříže nařízněte ostrým nožem nebo žiletkou, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi.
Pečete v dobře vyhřáté troubě na 220 stupňů zhruba 5 minut, potom teplotu stáhneme na 180 a pečeme dalších 60 minut (někdy je potřeba i kapku déle, je nutné vyzkoušet lepivost těsta špejlí). Na posledních 15-30 minut můžete přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálily.
Vyndáme z trouby, potřeme máslem a necháme pořádně vychladnout.

Dobrou chuť!



Komentáře

  1. Dobrý den, vaše recepty mám moc ráda a tenhle bych také chtěla vyzkoušet. Nicméně nemám momentálně přístup ke všem možným druhům mouky, a tak se chci zeptat, zda je hrubá mouka bezpodmínečně nutná? Dala by se nahradit polohrubou? Děkuji za radu

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě je kváskové cokoliv fakt super. :) Hrozně jsme si teď se ženou oblíbili kváskový chleba z pražské pekárny, do které občas chodíme na kávičku. :) Mají ho fakt vymazlený. Já osobně mám rád i škvarkový a cibulový, ale žena si maže ráda na chléb med nebo marmelády, tak to není nic pro ní. To já si dám klidně krajíc jen tak s tím, co už v chlebu je. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky