Velikonoční Jidášky

Znáte jejich symboliku, pečete je?
Podle tradice byste zítra na Škaredou středu měli zadělat na velikonoční jidáše, upéct je a sníst na Zelený čtvrtek před východem slunce nejlépe potřené medem. To by vám mělo zajistit pevné zdraví a ochránit vás před uštknutím hada. Tvar tohoto pečiva z kynutého těsta má symbolizovat Jidášovu smrt oběením. Jde o válečky, které se splatou do tvaru provazu.
I když jsou vám pověry ukradené a staré tradice nijak nedodržujete,
myslím, že jejich pečení je prima zábava pro děti. A taky dobrá výslužka pro ty, kteří přijdou na pomlázku. Rozhodně lepší, než rádoby čokoládový zajíc ze ztuženého tuku. A potěší třeba velikonoční návštěvu jako zákusek ke kafi. Mně teda chutnají víc než mazanec.


Suroviny:

  • 500 g hladké mouky - já používám špaldovou (určitě nebude problém upéct je i z bezlepkové mouky - já bych volila kombinaci jahelné a rýžové)
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce (nebo odpovídající velikost tofu natur a v tom případě do těsta přidejte špetku kurkumy na obarvení)
  • 1/4 litru mléka (klidně dejte rostlinné)
  • špetka soli
  • rozinky naložené v rumu (kapičku rumu můžete přidat i do těsta, určitě neublíží)
  • med na potření

Postup:
Jako u jakéhokoli jiného kynutého těsta - mouku do mísy, udělat důlek, do něj rozdrobit droždí, přidat cukr, mléko a opatrně vytvořit kašičku. Nechat vzejít "kvásek". Pak přidat vejce, sůl, tuk a vypracovat tužší těsto a nechat kynout asi 45 minut.
Vytvarujte válečky a z nich různé tvary, ozdobte rozinkami a potřete trochou oslazeného mléka. Na plechu nechte ještě 20 minut kynout.
Pečte na 175 stupňů podle velikosti asi 10-15 minut. Ještě horké potřete medem.


Dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky