Quinoové "rizoto"

Quinoa neboli merlík chillský je pseudoobilnina a v současné době je velmi populární. Někdy bývá zařazováno mezi tzv. superfoods, superpotraviny. Proč? Protože má úžasné nutriční složení - obsahuje sice 60% škrobu , 5% cukrů, 4-9% tuků, ale hlavně 23% esenciálních bílkovin (dle Wikipedie). Najdeme v ní vitamíny a minerály jako vápník, zinek, železo, draslík, hořčík, díky velkému množství vlákniny je lehce stravitelná a neobsahuje lepek. No ale hlavně je moc chutná! Do salátů, polévek, různých placiček, pomazánek, ale i jako hlavní chod. Dnes přidávám "rizoto", které můžete velice lehce připravit ve spoustě variant. U mně vede to s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy. Ale s jakoukoli zeleninou a doplněné třeba tempehem pro veganskou verzi je taky moc fajn.

Suroviny na 4 porce:
  • 1/2 pytlíku (cca 250 g) quinoy
  • 1 červená řepa
  • 1 červená cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 litru zeleninového vývaru
  • 1 balení čerstvého kozího sýra (cca 100 g)
  • 3 hrsti vlašských ořechů
  • Provensálské koření
  • hladkolistá petržel
  • sůl, pepř

Postup:

Quinou dáme do misky nebo cedníku propláchneme vařící vodou, nejméně 3x!!! Nebo ji můžeme chvíli povařit ve vodě, vodu slít a quinou propláchnout a dát vařit do čisté vody. Je to nutné pro odstranění případné hořkosti!!!!
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nastrouhanou řepu, koření, propláchnutou quinou a zalejeme vývarem nebo vodou se lžičkou Würzlu. Tekutiny dejte raději méně a několikrát během vaření zkontrolujte, zda se nevyvařila a případně dolijte. Po 10 minutách přidáme petrželovou nať. Vaříme pod pokličkou celkem cca 20 minut.
Pak do směsi vmícháme větší část nadrobeného kozího sýra a nasekaných ořechů a necháme ještě 5 minut „dojít“, aby se chutě propojily. Dochutíme případně solí a pepřem. Na talíři posypeme zbytkem sýra a ořechů a zakápneme olivovým olejem.

A tady jiná verze se zeleninou a parmazánem:
Dobrou chuť!



Komentáře

  1. Zdravím, moc děkuji za zajímavé recepty. S manželem jsme se asi před rokem rozhodli, že změníme svůj životní styl, a tak jsme hledali různé pokrmy, kterými bychom mohli vyplnit svůj jídelníček. Nakonec se nám, díky tomu podařilo vylepšit i výdrž mého muže v posteli, se kterou měl již delší dobu problémy.

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli vám chutná takové lehké rizoto tak to by vám možná mohla chutnat i koprová omáčka. Když se totiž koprovka udělá opravdu dobře tak to dává smysl. Já vám říkám pořád že by se daly některé věci využít na tom webu všelijak. Asi víte kam tím mířím, že ano?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky